Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Készülj fel a hidegre! 5+1 étel, ami erősíti az immunrendszert

Ahogy egyre hűvösebb lesz az idő, úgy egyre jobban érdemes felturbózni az immunrendszerünket, hogy elkerüljük a megfázást és a vírosokat. A következő élelmiszerek ebben rengeteget segítenek!

Bodza

Kutatások szerint sokkal könnyebben lábalnak ki az influenzából azok, akik bodzát fogyasztanak a betegségük alatt. De nem kell megvárni, amíg ágynak esünk, megelőzésként is felturbózhatjuk az immunrendszerünket az antioxidánsokban gazdag bodza segítségével. Ezért (is) hasznos, ha raktál el bodzaszörpöt télire, de akár tea formájában is fogyaszthatod! 

Gomba

A gomba nagyon gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban - a szervezet alacsony ásványi anyag tartalma pedig összefüggésbe hozható az influenzás megbetegedéssekkel. A gombában B-vitamin is található, ami jelentős szerepet játszik az egészséges immunrendszer felépülésében. Állatokon végzett kísérletek alapján a gombáknak van antibakteriális hatásuk is, illetve a fogyasztásuk mellett kevesebb az esélyünk a vírusos és daganatos megbetegedésekre. Egy nagy tál gombaleves például biztosan jót fog tenni, ha betegeskedsz!

Joghurt

A joghurt probiotikus hatású, segít az emésztőrendszerben található jó baktériumok szaporodásában, és rendszeresen fogyasztva ugyanolyan jól, ha nem jobban erősíti az immunrendszert, mint a különböző vitaminkészítmények és tabletták. Válasszuk az élő flórás, illetve görög változatot, és inkább a natúrt, mert a gyümölcsjoghurtokban általában nagyon sok a cukor.

Fokhagyma

A szintén magas antioxidáns tartalmú fokhagyma igazi aduász a szervezetünk védekezőképességének erősítéséhez. Érdemes meghámozni és 15-20 percig állni hagyni főzés előtt, hogy jobban aktiválódjanak az immunvédő enzimei. Akkor is érdemes fogyasztani, ha mégis lebetegedtünk, a fokhagymában található allicin ugyanis sikeresen veszi fel a harcot a baktériumokkal és fertőzésekkel. A kutatók szerint egy közepes gerezd fokhagyma 100 000 penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű.

Spenót

Tápanyagokban gazdag és segít megújítani a testünket, akár belülről is, új sejtek termelésével. Emellett sok rost és antioxidáns is van benne. Ha nyersen vagy kevéssé főzve esszük, akkor a jutunk belőle a legtöbb értékes anyaghoz. Ezzel a spenótos gnocchival például nem lőhetsz mellé! 

+1 Zöld  tea

Teázni nem csak akkor érdemes, amikor már lebetegedtünk. A zöld tea a benne található létfontosságú antioxidánsokkal a rákmegelőzés és az általános immunrendszer-erősítés királya. Igazi kincs: sok benne az élénkítő hatású tein, az esszenciális olaj, az aminosav, a C-, K- és B-vitamin, illetve az ásványianyag-tartalma is magas.

8 ÉTEL, AMIRŐL NEM GONDOLTAD VOLNA, HOGY SEGÍT ELKERÜLNI A NÁTHÁT!>>> 

6 EGÉSZSÉGESNEK HITT ÉTEL, AMIVEL JOBB, HA ÓVATOS VAGY!>>> 

5 ÉTEL, AMI TELE VAN ZSÍRRAL MÉGIS SZUPEREGÉSZSÉGES>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss