Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 egyszerűen elkészíthető egyedi karácsonyfadísz - lépésről lépésre!

default user icon
MME
Ha van egy szusszanásnyi időnk karácsony előtt, akkor akár egyedül, de családtagjaink bevonásával is jó szórakozás néhány egyedi karácsonyfadíszt készíteni, amelyek egyedivé varázsolják a fenyőfánkat, de ajándéknak sem utolsók!
1. Mini gyapjúfilc-kesztyűk

Kellékek: A4-es gyapjúfilc vagy barkácsfilc lapok, tetszőleges színekben, hímzőfonalak, tű, olló, tömőanyag (vatelin); díszítéshez: szalagok, zsinórok, pomponok

Elkészítés: A filcre előrajzoljuk, majd kiszabjuk a nekünk tetsző minta mindkét oldalát, majd a tömőanyagból is ugyanazt kivágjuk. A minta lehet például gyermekünk keze, így kis kesztyű forma készül; vagy csillag vagy cica, stb. Mielőtt összeöltenénk a két oldalt, közepén a tömőanyaggal, előbb a díszítést készítsük el. Varrhatunk vagy ragaszthatunk rá más színből kivágott kis mintákat, de díszíthetjük hímzéssel is. Ha elkészültünk a dekorálással, akkor öltsük össze a három anyagot, a legegyszerűbb pelenka vagy fércöltéssel dolgozni, ne felejtsük el az akasztóként használandó fonalat a rétegek közé illeszteni.Tipp: a szükséges kellékeket hobbi ill. rövidáru boltból szerezhetjük be, de ha például nincs kéznél vatelinünk, vattapamacsokkal is megtölthetjük a filcdíszeket.

2. Hőre száradó gyurma díszek

Kellékek: hőre száradó gyurma, sütiszaggatók, levelek a lenyomathoz, szívószál a díszek lyukasztásához, mini sodrófa a gyurma kinyújtásához, akril festékek, ecset, szalag vagy zsinór

Elkészítés: Hőre száradó gyurmát célszerű használni, mert nem kell sütőben kiszárítani a kész díszeket, elég, ha adunk nekik egy napot, és szobahőmérsékleten maguktól megszáradnak. A gyurmát kinyújtjuk, tetszőleges formára szaggatjuk, majd a szívószállal kilyukasztjuk a tetejét - itt tudjuk majd a zsinórt belefűzni, hogy felakaszthassuk a díszt a fára. Jöhet a mintázás – egy szép levelet a gyurma anyagába nyomkodunk, ezzel készítünk egy természetes textúrát. Ha készen vagyunk, várjunk egy napot, amíg teljesen kiszárad. Másnap, ha szükség van rá, kicsit lecsiszolhatjuk a szélét - egy nagyon puha körömreszelő kiváló eszköz ehhez. Indulhat a festés. Számos technika közül választhatunk, a fotókon látható karácsonyfadíszek esetében a „majdnem száraz” festéstechnikát alkalmaztuk: az ecsetet egyből a festékbe mártjuk, de csak óvatosan, kevés anyagot felvéve. Így minimális pamacsolással szép felületet érhetünk el, és a növény-lenyomatok is szépen láthatók. Száradás után a szalagot rákötjük, és készen is vagyunk.

Tipp: A szükséges kellékeket hobbi ill. rövidáru boltból szerezhetjük be, de mini sodrófa helyett akár egy fakanál végét is használhatjuk a gyurma kinyújtásához, és hőre száradó gyurma helyett otthoni alapanyagokból só-liszt-gyurma keverékből is elkészíthetjük a dísz alapját, amit utána mintázhatunk, illetve megfesthetünk.

3. Flitteres gömbdísz

Kellékek: hungarocell gömb, flitterek – sok-sok színben, rövid gombostűk, szalag a fellógatáshoz

Elkészítés: A gömb tetejétől lefelé építkezve a flittereket egyesével szúrjuk bele a gömbbe, a gombostű segítségével rögzítjük, majd minden egyes darabot picit egymásra csúsztatva alakítjuk ki a flitteres fedést. Kis türelemmel a végeredmény nagyon szép lesz, igazi színjátszós diszkó-gömb hatást érhetünk el. A lógatáshoz való szalagot is egy flitterrel és az ezen átfúrt gombostűvel rögzítjük a gömbre.

Tipp: a szükséges kellékeket hobbi ill. rövidáru boltból szerezhetjük be, minél nagyobb flittereket használunk, annál gyorsabban elkészül majd a díszünk.

A díszek elkészítése lépésről lépésre a lenti galériában >>>

 

A karácsonyfadísz ötleteket a Fine Living megbízásából Csiszár Margaréta kreatív blogger állította össze.
A „Gazdaságos luxus” sorozat epizódjai decemberben hétköznaponként 13:45-től dupla résszel, majd 20:35-kor láthatók a Fine Living csatornán.

Ezek is érdekelhetnek

Friss