Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne keseredj el, ha nincs kerted, az erkélyen is kertészkedhetsz!

Itt a jó idő, ilyenkor természetes, hogy mindannyian zöldbe vágyunk, ki a kertbe. De mit tehetsz, ha csak egy teraszod, egy erkélyed vagy éppen egy loggiád van? Nos, ezeken a helyeken is termeszthetsz növényeket. Nézd meg, hogyan!

Első lépésként fontos, hogy átgondold, milyenek az erkélyed adottságai: mennyire éri a napfény, milyen a légmozgás, jut-e elegendő csapadék a növényeknek. Ha bizonytalan vagy, akkor kísérletezz bátran, szerezz be szárazságtűrő és nedvességkedvelő fajtákat egyaránt, egy szezon alatt kiderül, melyik érzi jól magát az adott helyen. A következő alapszabályt azonban mindig tartsd szem előtt! A növényeknek három dologra van feltétlenül szükségük: talajra, vízre és fényre.

Ha napos az erkélyed

A túlzott napsütést árnyékolással lehet ellensúlyozni, erre a célra nyugodtan használhatsz különféle futónövényeket, például hajnalkát vagy futóbabot. Arra mindenképpen fontos figyelni, hogy vannak olyan növények, amelyek kifejezetten igénylik, hogy a legmelegebb időszakban árnyékban legyenek, ilyenek a leveles zöldségek és egyes salátafélék. Persze rögtön szárazságtűrő fajokat is ültethethetsz az erkélyre, erre jó választás a levendula és a rozmaring – írja a Greendex.

Ha árnyékos a teraszod

Sötétebb, árnyékosabb helyekre is lehet találni megfelelő növényeket.

  • Napi 3-6 órás napfény esetén gyökérnövények jöhetnek szóba: például retek, sárgarépa, cékla, burgonya. De ilyen körülmények között megteremnek a káposztafélék is: brokkoli, karfiol, karalábé, de a spenót, a zeller és a bokorbab is számításba jöhet.
  • Kevesebb mint 3 óra napfény esetén leveles zöldségeket, fejes salátát, rukkolát és kelkáposztát érdemes választani.

Melyik a jó föld?

A talaj tekintetében nagyon fontos a jó minőség, aztán az is, hogy az adott növénynek megfeleljen az összetétele és persze legyen elegendő mennyiség belőle. A legtöbb növény egyébként az általános virágföldben is tökéletesen fejlődik. És arról se feledkezz meg, hogy egy kis komposzt csodákra képes!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss