Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kerek percek apró perecekkel

Hideg, borongós időben valahogy mindenkiben nagyobb igény támad a meghitt beszélgetésekre – akár különösebb alkalom nélkül is, akár egy szimpla hétvégi délutánon. Egyszerűen jó otthon lenni, barátokat várni.

Mindehhez hozzátartozik, hogy az előkészületek során a konyha megtelik finom illatokkal, miközben olyan aprósütemények kelnek életre, melyeket egy csésze forró tea mellett ropogtatva annyi mindenről lehet szót ejteni. Komoly erényük továbbá, hogy akár napokig, hetekig is őrzik frissességüket hűvös helyen, passzentos dobozokban, de akár a karácsonyi sütemények első próbái is lehetnek. 

Ha aprósütemény, akkor omlós és falatnyi méretű – de ezen kritériumokon túl se szeri se száma a töltött, töltetlen, sütőformában készülő, kiszúrt, hajtogatott, sodort és még ezerféle módon alakítható finomságoknak. Vannak olyan apróságok, melyek bár hosszabb idő alatt készülnek, de nagyszerű foglalatosságot jelentenek mindazoknak, akik a sütést egyszerre játéknak és alkotásnak fogják fel.

Legutóbb olyan perecben elgondolt kerekségek kerültek színre, melyek készítése logisztikailag remekül összeegyeztethető: nagyon ízletesek, hosszan eltarthatók – és persze jó beszélgetések kitűnő kísérői.

Az alapötletet a fagyasztóban pihenő ½ csomag leveles tészta, valamint a konyhaszekrényben fellelt bontatlan csomag mák adta, mégis kétféle útra tévedtek az alapanyagok…

A várakozási idő miatt hosszadalmasabb, de rendkívül aromás mandulás fűszeres perec előkészítése elsőbbséget élvezett:

Mandulás fűszeres perec – kétféle tésztából

Hozzávalók 20 darabhoz:
½ csomag fagyasztott leveles tészta
5 dkg darált mandula – kissé megpirítva
4,5 dkg finomszemű barna nádcukor
1 csipet só
1,5 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék
1 kis tojás (különválasztva a sárgája és a fehérje)
7,5 dkg puha vaj
5 dkg rétesliszt
10 dkg finomszemű kristálycukor

Elkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedem. Eközben zsiradék nélkül egy teflonserpenyőben kicsit pirítom a mandulát. Amíg a mandula hűl, szétválasztom a tojást, kimérem az alapanyagokat. Egy nagyobb keverőtálban elektromos habverővel habosra keverem a barna cukrot, a mézes sütemény fűszerkeveréket, a sót, a vajat, hozzáadom a tojássárgáját, majd a mandulát és a lisztet. Majdnem krémszerű lesz a végeredmény, melyet nagyjából 10X10 cm-es négyzetté formálva frissen tartó fóliába csomagolok, kb. 30-40 percre beteszem a fagyasztóba. (Ezen a ponton kezdek bele a másik süteménybe, melynek leírása lejjebb).

A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 20X24 cm-es téglalappá nyújtom. Két részre vágom úgy, hogy két 20X12 cm-es téglalapot kapjak. Az egyiket vékonyan megkenem tojásfehérjével. A 30-40 perc elteltével fagyasztóból kivett fűszeres mandulás tészta már nyújtható állagú. Két fólialap között 20X10 cm-es téglalappá formálom, majd a fólia segítségével ráborítom a tojásfehérjével megkent leveles tésztalapra. Ez a legnehezebb művelet. (Előfordul, hogy néhány ponton túlcsordul a mandulás massza, de semmi probléma, éles késsel gyorsan méretre vágható, a maradékból pedig önálló sütemény készülhet.) Az üres leveles tésztát is megkenem tojásfehérjével, s ezzel borítom be a mandulás réteget úgy, hogy a megkent oldala rásimuljon a mandulás rétegre. Az egész hasábot befedem fóliával, és újabb 35-40 percre beteszem a hűtőbe. (Ezalatt nem csupán megsül, de ki is hűl a másik sütemény.)

A kellően lehűlt tésztahasábról nem távolítom el a fóliát, így nyújtom egyenletesre. A mérete már nem nő jelentősen, de fontos, hogy egyenletes legyen a vastagsága. Ekkor leveszem a fóliát, vékonyan megkenem a tetejét tojásfehérjével, majd éles késsel – a mellékelt képhez híven – nagyjából 1 cm széles, 12 cm hosszú szeletekre vágom fel.

Az apró szemű kristálycukrot tányérba szórom. A süteménycsíkokat többször megcsavarom, pereccé formálom, s mindkét oldalukat meghempergetem a cukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.

190 fokra előmelegített sütőben, középső rácsmagasságon, 12 perc alatt világosra sütöm. A sütésnél nem árt óvatosnak lenni, mert a cukor hajlamos nem csupán karamellizálódni a perecek alján, de gyorsan feketére is éghet. Ekkor sincs tragédia persze, éles késsel lekapirgálható az égett réteg, de azért ez nem az igazi megoldás, érdemes résen lenni. Biztonságos megoldás, ha a pereceknek csak a „képes” oldalát mártom meg cukorban, az aljukat nem.

A kisült pereceket rácson hagyom kihűlni. Amíg hűlnek, a kimaradt mandulás tésztából egészen apró, kb. 1 cm-es golyócskákat formálok, melyeket sütőpapírral borított tepsire helyezek, közepükbe egy-egy mandulapálcikát szúrok, a kimaradt tojásfehérjével megkenem, 175 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütöm, miután kihűlt, tetszés szerint csokoládéval bevonható. A mennyiség tetszés szerint akár duplázható is.

A hűtés idejét ki- a mákot pedig felhasználva készülnek az apró mákos perecek:

Mákos perecek – fehér csokoládéval félig mártva

Hozzávalók kb. 50 apró perechez:
10 dkg hideg vaj apró forgácsokra reszelve
5 dkg frissen darált mák
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojásfehérje
10 dkg rétesliszt
3,5 dkg kukoricakeményítő
A csokoládémázhoz:
6 dkg fehér csokoládé
1 dkg vaj

Elkészítés: A porcukrot és vaníliás cukrot egy nagyobb keverőtálba mérem, a vajat nagylyukú reszelőn hozzáreszelem, habosra keverem. Hozzáadom a mákot, a tojásfehérjét, majd kanalanként a keményítővel elegyített lisztet. A krémes masszát vékony csillagcsőrrel felszerelt habzsákba szedem, egy sütőpapírral borított nagy tepsire egymástól kb. 1,5 cm-es távolságban 3,5 cm-es pereceket formálok.

175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Rácson hagyom hűlni őket. Közben vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, hozzáadom a vajat, egy kenőecset segítségével minden perec egyik oldalát megmártom a csokoládéban.  
        
Bevallom, a mákos sütemények nem mindegyike tartozik a kedvenceim közé, de ez a mákkal épp csak pettyezett perec ellenállhatatlanul finom.

Kétségtelen, hogy ezen apróságok elkészítése majdnem komplett délutáni programot jelent, de mindent ügyesen felhasználva három sütemény a végeredmény, arról nem is szólva, hogy garantáltan kellemes perceket szereznek!


Ezek is érdekelhetnek

Friss