A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd elkészítjük az égetett tésztát. A vizet felmelegítjük a vajjal, cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a lisztet is, és jól elkeverjük. Állandó kevergetés mellett addig főzzük , amíg besűrűsödik és elválik az edény falától. (Ez kb. 5-8 perc, közben vigyázzunk, hogy le ne égjen!)
Ezután áttesszük egy tálba, és langyosra hűtjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. (Minden egyes tojást géppel keverünk a tésztához.) Szép sima, lágy, egynemű tésztát kell kapnunk.
A tésztát egy csillagcsőrös habzsákba töltjük (vagy kanalazzuk), és sütőpapírral bélelt gáztepsibe kisebb alma méretű halmokat nyomunk, egymástól kb. 3 cm távolságban. (A halmok mérete attól függ, hogy kisebb vagy nagyobb fánkokat szeretnénk készíteni.)
Egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forró vizet öntünk, és a sütő aljába helyezzük, mert a fánkok növekedéséhez, felfújódásához gőzre van szükség. Ezután a fánkokat 2 lépésben sütjük meg: először előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig, majd 160 fokon kb. 35 percig. ,,,A fánkok tetejét még melegen levágjuk egy recés késsel, hogy a gőz azonnal távozhasson a belsejéből.
Ezután elkészítjük a vaníliás krémet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral. A pudingport csomómentesre keverjüka tojások sárgájával, a 10 dkg cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet is hozzáadva sűrű krémet főzünk belőle. Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel, majd langyosra hűtjük.
Ezután a tejszínt a porcukorral elkezdjük verni, közben hozzáadjuk a habfixálót is, és az egészet kemény habbá verjük. A vaníliakrémet és a tejszínt is csillagcsőrös habzsákba töltjük.
Először a vaníliakrémet elosztjuk a fánkokban, majd a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot. Végül a levágott tetőt ráhelyezzük, és hűtőbe tesszük pár órára. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Ezzel a sütési módszerrel a fánkok szép nagyok lesznek és nem fognak összeesni, amikor kivesszük őket a sütőből. Viszont sütés közben a sütő ajtaját ne nyissuk ki! A sütési idő nem törvényszerű, a színéről is láthatjuk, hogy mikor jó, nem kell túlsütni, csak szép zsemleszínűre.
Ebből az adagból én 20 db közepes méretű fánkot készítettem.
Tippek:
- A tészta sütését akár előző este is elvégezhetjük, így másnapra marad csak a töltés.
- A fánkot töltetlen állapotban egy papírtálcára sorakoztatva vagy nejlon tasakba zárva le lehet fagyasztani, ha soknak találjuk, így egy következő alkalommal fél óra alatt felengednek, és frissen csak a krémet kell elkészíteni hozzá. - szilviamalmos
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!