Előkészítés: A tésztához felforralunk 1 dl vizet 1 csipet sóval, a cukorral, és a vajjal. Egyszerre hozzáadjuk a lisztet, és mérsékelt tűzön, erőteljesen kevergetve, addig pirítjuk (2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Közben sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit. A sütőt 220 fokosra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük, aljára teszünk egy forró vízzel ujjnyira felöntött kisebb tepsit (a fánk növekedéséhez gőzre van szükség!).
Elkészítés: Áttesszük a masszát keverőtálba, (ha van, kézi robotgép spirálbetétjével) egyenként beledolgozzuk a maradék 3 tojást. Csillagcsőrös zsákba szedjük, majd 5-6 cm-es távolságra egymástól 3-4 cm átmérőjű, dundi halmokat nyomunk a tepsire. Középső bordamagasságon aranysárgára sütjük (25-30 perc). A sütő ajtaját sütés közben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta! A sütőből kivett fánkok kalapját még forrón fűrészfogú késsel levágjuk, hogy mihamarabb távozhasson a belsejükből a gőz, aztán rácsra rakosgatjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A gesztenyekrémhez a gesztenyemasszából félreteszünk egy kb. 5 dkg-os darabkát, a többit simára keverjük a rummal. A tojássárgákat a por- és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd gyöngyözve forrdogáló vízfürdőbe állítva habosra-sűrűre felverjük, és összedolgozzuk a gesztenyével. A tejszínt kemény habbá verjük, majd kanalanként lazán beleforgatjuk a masszába, megtöltjük vele a fánkokat. A félretett gesztenyepürét krumplinyomón áttörjük, megszórjuk vele a krémet, végül a fánkok tetejére visszaillesztjük a kalapkákat.
A díszítéshez a csokoládét felaprózzuk, vízgőz felett felolvasztjuk, majd belemártogatott kanálhátról vékony sugárban a fánkok kalapkájára csurgatjuk. Fogyasztásig hidegen tartjuk. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá.