Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Képviselőfánk, ahogy a nagyi csinálta

90 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A fánkokhoz:
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg zsír
  • 5 db tojás
  • 2 dl víz (forró)
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A vaníliakrémhez:
  • 5 db tojás
  • 6 dl tej
  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd)
  • A krém tetejére:
  • 3 dl habtejszín

Elkészítés

  1. Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt, a csipet sót és a vaníliás cukrot. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc).
  2. A tűzről levéve hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.
  3. Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk (esetleg nyomózsák segítségével), a tetejüket vízzel lespricceljük.
  4. A sütőbe, egy kis lábosba tehetünk vizet is, hogy gőzben süljön a fánk, majd 220 fokra előmelegítjük, és a fánkokat a sütőbe tesszük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 20 percig, mert a tészta összeesik!
  5. Visszavesszük a hőt 150 fokra, és még kb. 10 -15 perc alatt ropogósra sütjük.
  6. A először vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével. A lisztet kevés tejjel és tojássárgájával simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban, a kikevert tojássárgás masszát belecsurgatjuk, majd sűrűre felfőzzük.
  7. Ezután apránként szép lazán hozzákeverjük a tojáshabot.
  8. A tejszínt keményre verjük.
  9. A fánkokat félbevágjuk, és megtöltjük a vaníliás krémmel, majd rá a tejszínhab, és végül a fánk kalapja. Porcukorral enyhén meghintve tálaljuk.

PROFITEROL ÉS KÉPVISELŐFÁNK: 7 JÓ TANÁCS, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN AZ ÉGETETT TÉSZTA >>> 

Megjegyzés

Imádjuk, ,finom házi krémmel. Jó roppanós tésztája lett. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss