Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Képes életben maradni az ivóvízben a koronavírus? Itt a válasz

default user icon
MME
Évente 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba, a koronavírus-járvány pedig valószínűleg tovább fog rontani a helyzeten. Fogyaszthatunk-e biztonsággal ivóvizet a járvány idején?

Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapjának, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet e kiemelten fontos természeti kincs megőrzésére. Idén e jeles nap vasárnapra esik, de a jelenlegi járványügyi helyzet nem teszi lehetővé az ezzel kapcsolatos rendezvények megtartását.

- Ennek ellenére mindent meg kell tenni az élővizeink műanyag szennyezésének megállításáért – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztin, a SodaStream termékmenedzsere. - Minden évben 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, aminek egy részét a halak és más tengeri élőlények is elfogyasztják. Az óceánokból pedig a halászat segítségével visszakerülnek a háztartások asztalaira.

A koronavírus-járvány valószínűleg tovább fog rontani a helyzeten. A COVID-19 vírus miatt tapasztalható készletfelhalmozás felgyorsíthatja a PET-hulladék keletkezésének ütemét, annak ellenére, hogy nincs ok aggodalomra hazánkban az ivóvíz készletek miatt.

Budapesten például a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz teljesen zárt, automatizált, ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Ez idő alatt sem emberrel, sem állattal nem kerül kapcsolatba. Ezért, amikor otthon megnyitja valaki a csapot, ő az első ember, aki érintkezik a vízzel. Kizárt annak a lehetősége, hogy egy főként cseppfertőzéssel terjedő vírus eljusson a felhasználókig.

A Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette, hogy az ivóvízkezelés során alkalmazott - egészségre nem ártalmas - fertőtlenítőszerek alkalmasak a COVID-19 koronavírus elpusztítására. Mindamellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy a koronavírus az ivóvízben használt kis mennyiségű klór hatására azonnal elveszíti a fertőző képességét. Ennek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe és nem képes életben maradni a vezetékes vízben.

Az ENSZ egyébként azt a célt tűzte ki célul, hogy 2030-ra mindenki számára biztosított legyen az ivóvízhez való hozzáférés, éppen ezért világszerte javítani kell a vízminőséget a szennyezés csökkentésével. Bár a Föld felszínének 71%-át víz borítja, ennek csak 2,5%-a édesvíz, ami jól mutatja, hogy mennyire fontos megőrizni élővizeink tisztaságát.

„A globális PET-palack szennyezéssel kapcsolatban gyakran kerülnek szóba az óceánok, ahol óriási szemétszigetek alakulnak ki belőlük. A probléma sokak számára távolinak tűnhet, holott a PET-palackok nagyrésze a patakok, folyók közvetítésével kerül a tengerekbe, onnan pedig az óceánokba” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztin.

A biztonsággal iható ivóvíz mellett, a SodaStream szódavíz készítő készülékeivel gyorsan és egyszerűen készíthető otthon szénsavas víz is. Ezáltal feleslegessé teszik a bolti cipekedést és a készletek felhalmozását. Ráadásul egyetlen szénsavasító palackkal 2500 PET-palacktól óvhatjuk meg a bolygónkat.

KORONAVÍRUS: MILYEN GYÓGYSZER LEGYEN OTTHON A JÁRVÁNY IDEJÉN? >>>

ÉTKEZÉSI KISOKOS KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉRE >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss