Elkészítés: Egy kisebb edényben a friss élesztőt a cukorral és 2 kanál vízzel krémesre keverjük, 5 percig pihenni hagyjuk.
A kenyérsütő gépbe öntjük, majd hozzátöltjük a vizet és az olajat. Rászórjuk a lisztet úgy, hogy a folyadékot teljesen befedje, majd a lisztre öntjük a tejport és a sót. Fontos, hogy a dagasztás kezdetéig a só ne érintkezzen az élesztős folyadékkal.
Válasszuk a gépen az alap dagasztó programot vagy olyat, ami legalább 25, legfeljebb 35 percig gyúr (a kelesztési időt nem számítva).
Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük lisztezett deszkára, gyúrjuk át 2-3 percig, alakítsunk ki belőle cipó- vagy vekniformát. A választott formának megfelelő kosárba vagy tálba konyharuhát, esetleg ruhaszalvétát teszünk, amit vékonyan meghintünk liszttel. Belehelyezzük a kiformázott kenyeret úgy, hogy a majdani alja kerüljön felülre, lazán betakarjuk a ruha kilógó végeivel vagy egy másik ruhával, és szobahőmérsékleten 45-60 percig kelesztjük. Akkor jó, ha duplájára kel.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A kelesztés befejeztével a tésztát borítsuk ki egy vékonyan lisztezett sütőlemezre, kenjük át vízzel, szórjuk meg napraforgómaggal, majd éles késsel vagy szikével metsszük be néhányszor, legalább 2 cm mélyen. A vágás lehet ferde-párhuzamos vagy rácsos, tetszés szerint. Kenéskor ügyeljünk, hogy a víz ne csorogjon a lemezre, mert a kenyér leragadhat sütés közben.
A sütést 220 fokon kezdjük, 15 perc után mérsékeljük a hőfokot 200 fokra, süssük további 20 percig. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
Ha a kenyér kisült, helyezzük rácsra, és még forrón kenjük át hideg vízzel, ez a héját ropogósabbá teszi. A teljes kihűlésig tartsuk rácson, különben az alja elvizesedik.