Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kemény, félkemény, lágy - melyik sajt, mire jó?

default user icon
MME
A sajt nemcsak finom, de nagyon egészséges is! Értékes fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és zsírokat tartalmaz. Felhasználásának számtalan variációja létezik, és elsôsorban attól függ, kemény, félkemény vagy lágy sajtot használunk-e.

A sajtgyártás eredete nagyon régre nyúlik vissza. Az embereknek már nyáron élelmiszert kellett felhalmozniuk ahhoz, hogy a téli időszakban legyen mit enniük. Egy Kr. e. III. évezredből származó egyiptomi sírban találtak egy, a sajtgyártás folyamatát bemutató írást, sőt, néhány sajtdarabra is rábukkantak. Ez is azt bizonyítja, mennyire régóta fogyaszt az ember sajtot.

Kemény sajtok

Ezek tartalmazzák a legtöbb szárazanyagot (ez az, ami a sajtból megmarad, ha a vizet kivonjuk belőle) és a legkevesebb vizet.
Ilyen például a cheddar, ez a zsíros, enyhén savanykás ízű sajtféle, amely meleg ételekben és szendvicsekben egyaránt finom, fondü készítéséhez pedig egyenesen kitűnő. De ide tartozik a nagy kedvenc, az édeskés ízű, erősebb illatú ementáli is, amely tésztákhoz, szendvicsekhez és mártásokhoz egyaránt remek. A jól ismert parmezán szintén kemény sajt, aromás, enyhén csípős ízével fűszerezéshez, levesekbe és tésztafélékre a legjobb.

Félkemény sajtok

Kevesebb szárazanyagot, ennek megfelelôen több vizet tartalmaznak, mint a kemény változatok. Ebbe a csoportba tartozik például a hollandiai Gouda környékéről származó sajt, amely jól reszelhető, és meleg és hideg ételekhez egyaránt kitűnő. Vagy a nálunk is igen népszerű edami, amely nemcsak szendvicsekbe és tésztákhoz finom, de rántott sajtnak is ideális. A hazánkban leggyakrabban fogyasztott félkemény sajtfajta, a trappista szintén nagyon finom, szendvicsekbe, hideg-meleg ételekhez és rántott sajtként egyaránt. Az erős ízű rokfort (márvány, gorgonzola) salátákba, mártásokba, sőt, vajjal kikeverve szendvicsekhez is nagyszerű.

Lágy sajtok

A magas víztartalmú sajtféléket nevezzük így. Az erős illatú camembert nemcsak szendvicsekben igen finom, de ez az egyik legnépszerűbb rántani való sajtfajta is. A feta sajt a görög konyha „sztárja”, a zöldséges saláták legfinomabb kísérője, a görög salátához is ezt használjuk. Az egyik legzsírszegényebb és legkevésbé kalóriadús sajtféle a mozzarella, az olasz konyha jellegzetes sajtja, amely pizzákra, zöldségekhez és salátákhoz is remek, de a szárnyas húsokra rásütve szintén nagyon finom. Az ugyancsak olasz „származású”, magas zsírtartalmú mascarponét 30%-os tejszínből készítik. Az édességek, például a tiramisu ideális összetevője.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss