Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelt tésztás tökös-mákos rétes

120 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Pici langyos, egy kávéskanál cukorral édesített tejszínben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, ráöntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a maradék cukrot és langyos tejszínt, majd lágy kelt tésztát dagasztunk belőle (ha szükséges, kis langyos vizet adhatunk még hozzá). Letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. Közben a cukorral és a vaníliás cukorral elkevert mákot felfőzzük egy kis tejben (mintha bejglitölteléket készítenénk). A sült tököt áttörjük (nem baj, ha kicsit darabos marad), majd összekeverjük a felfőzött mákkal, hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  3. A lágy tésztát két cipóra osztjuk. Lisztezett deszkán az egyiket vékonyra nyújtjuk. Lekenjük olvasztott vajjal, és feltekerjük. Ismét vékonyra nyújtjuk, rákenjük a mákos töltelék felét, újra felcsavarjuk.
  4. Papírral bélelt tepsire átemeljük. Ugyanezt tesszük a másik cipóval is. Letakarva ismét hagyjuk kelni, majd 175 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Jól illik mellé a borhab.

Megjegyzés

Fotó és recept: Vidék íze magazin - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss