Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelt sonkás-sajtos csiga

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át (vagy villával alaposan törjük össze), és hűtsük ki teljesen.

Az olajat, az egész tojást és a tejet keverjük össze, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a kihűtött, áttört krumplit, majd a sóval összekevert lisztet. Végül szórjuk rá a cukrot, morzsoljuk rá az élesztőt, majd indítsuk el a dagasztó programot. (Én egymásután kétszer indítottam el a dagasztó programot, természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.)

Amikor végzett a dagasztóprogram, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 1 órán át.

Közben készítsük elő a tölteléket. A sonkát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és a tejföllel, a tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl folyós legyen a massza.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután kenjük rá a sonkás-sajtos-tejfölös masszát, majd tekerjük fel, mint a bejglit. Nem kell túl szorosra tekerni. Éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm-es csigákra, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig a csigákat. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve szedjük rácsra, és hűtsük ki a csigákat.

Tálalhatjuk egy leves mellé második fogásként, de reggelire vagy éppen vacsorára egy bögre teával is nagyon finom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss