Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelt rétes (meggyes-mákos, túrós és almás)

120 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • 60 dkg finomliszt
  • 4 dl langyos tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 kk só
  • 1 db tojás
  • 1 tk cukor
  • A töltelékekhez:
  • 45 dkg tehéntúró
  • 1 ek cukor
  • 5 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 15 dkg cukrozott darált mák
  • 50 dkg cukrozott meggy
  • 40 dkg párolt alma
  • A rétes kenéséhez:
  • 3 ek olaj

Elkészítés

  1. A lisztet a sóval és a tojással elkeverjük. Az élesztőt a cukorral és 2 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A megkelt élesztőt és maradék tejet hozzáadjuk, majd egy lefedett kelesztőben fél óra alatt tésztát dagasztunk belőle.
  2.  Ezután lisztezett deszkára borítjuk és 2 cipót formálunk belőle. (Nem gyúrjuk át!) 10 percig letakarva pihentetjük. Közben a túrós töltelékhez a túrót és a cukrot összekeverjük.
  3. Az asztalra egy nagy terítőt teszünk, majd liszttel meghintjük. Az első cipót a közepére tesszük, olajjal lekenjük, szép vékonyra kihúzogatjuk, a széleit leszedjük. Olajjal és tejföllel meglocsoljuk, a túrót rászórjuk és a két szemközti oldalával feltekerjük, úgy, hogy egymás felé nézzenek. Olajjal kent tepsibe tesszük. A tetejét olajjal, majd tojásos tejföllel lekenjük. 
  4. A mákosnál túró helyett mákot és lecsepegtetett meggyszemeket keverünk össze. A tepsiben még fél órát kelesztjük. A széleket összegyúrjuk, majd pihentetjük. Ezt is szépen kinyújtjuk az abroszon, majd olajjal és tejföllel meglocsoljuk, az almásat végül az almával megszórjuk. Szintén tepsibe tesszük, és 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. 

Megjegyzés

Nagyon finom rétes. Ajánlom szeretettel. Jó étvágyat hozzá! - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss