Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelt kifli mákkal és lekvárral töltve

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 8 ek cukor
  • 1 mk só
  • 4 tojás sárgája
  • 16 dkg olvasztott vaj
  • A kiflik lekenéséhez:
  • 2 ek étolaj
  • 1 db tojás
  • A mákos töltelékhez:
  • 1 db tojásfehérje
  • 4 dkg cukor
  • 15 dkg cukrozott mák
  • 1 db savanykás alma reszelve
  • A lekvároshoz:
  • 30 dkg kemény szilvalekvár

Elkészítés

A tészta készítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 mk cukorral elkeverve felfuttattam. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót, majd a többi hozzávalóval dagasztottam össze, utoljára tettem hozzá a langyos vajat, szép szálasra dagasztottam. Kelesztőtálba tettem, lefedtem, és duplájára kelesztettem.

A mákos töltelék készítés:
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem, hozzákevertem a mákot és a reszelt almát. A tésztát két részre osztottam. Téglalap alakúra nyújtottam 3 mm-re. 6×8 cm-esre vágtam, megkentem a mákos töltelékkel. Felsodortam, a két végét egy kicsit behajlítottam. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztattam, olajjal lekentem. Még hagytam 20 percet kelni és a felvert tojással átkentem.

190 fokra melegített sütőben 30 perc alatt szép arany barnára sütöttem.

Alufóliával fedjük be a tetejét a sütés vége felé, hogy meg ne égjen a teteje!

A lekváros kiflinél is így járunk el. Mák helyett 1 teáskanál szilvalekvárt teszünk a közepébe.

Megjegyzés

Jó étvágyat kívánok a finom kiflikhez. Jó ducik lettek, lehet belőle harapni. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss