Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelt csigák fűszeres sütőtökkel

default user icon
MME
Ez a recept a véletlen műve. Egy elírt recept készítésekor ki kellett pótolni liszttel a kelt tésztát, aminek következménye úgy 1 kg felesleges tészta lett, amit nem szándékoztam volna kidobni.

A tészta nagyon kellemes tapintású, könnyen kezelhető volt, ezért könnyű feladatnak ígérkezett. Már csak valami izgalmas tölteléket kellett hozzá kitalálni, mégpedig az épp otthon fellelhető alapanyagokból, ami épp a sütőtök volt. 

Amint a képen látszik, nem éppen szabályos csigákat vágtam a fűszeres sütőtökpürével töltött kelt tésztás tekercsből, szerintem ebben rejlik a szépsége, rusztikussága és érdekessége. Az izgalmas ferde formák extra jól is viselkedtek a sütőben, a végeredmény pedig annyira jól sikerült, hogy felvettem a kedvencek közé.

Sütőtökös csigák

Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
1,5 dl meleg (50 fokos) tej
1 csomag szárított élesztő (7g)
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor

A töltelékhez:
50 dkg sütőtök
5 dkg vaj
1 evőkanál rózsabors
3 evőkanál méz
1/4 teáskanál fahéj
1/2 rúd vanília

A tetejére:
4 evőkanál barna cukor
2 tojás

Elkészítés: A lisztet a vajjal, a tejjel, az élesztővel, az 1 evőkanál cukorral és egy csipet sóval alaposan elkeverjük, és fakanállal hólyagosra verjük, meleg helyen fél órát hagyjuk kelni, amíg duplájára nő.

A sütőtököt megtisztítjuk, fél centis kockákra vágjuk. A vajon elkezdjük pirítani, hozzáadva a félbevágott vaníliarudat, a késlappal megtört rózsaborsot, a mézet és a fahéjat, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. A felét leturmixoljuk, majd összekeverjük a darabos résszel.

A megkelt tésztát lisztes deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük a sütőtökpéppel, és szorosan feltekerjük. 4-5 centis karikákra vágjuk.

Egy sütőedényt alaposan kivajazunk, a tökös tekercseket beleállítgatjuk, megkenjük a felvert tojásokkal, megszórjuk barnacukorral, és 170 fokon 40 percig sütjük.

Van, aki nem szereti a sütőtököt, ebbe bele kell törődni. Bár fűszerezéssel nagyon sokféle karaktert adhatunk ennek a napsárga csodának, jelen esetben a rózsabors kimondottan izgalmassá tette a sütőtökpürét.

De a tölteléket természetesen változtathatjuk, tölthetjük a csigákat  különféle lekvárokkal, dió- vagy máktöltelékkel is. De készíthetjük sósan is, padlizsánkrémmel vagy grillezett, pácolt zöldségekkel töltve, de lehet húspástétommal vagy izgalmas sajttöltelékkel is. Ha vendégeket várunk, a csigákat külön is süthetjük sütőpapírral bélelt tepsiben, és kínálhatunk hozzá mártást vagy sodót is.

A kelt tészta ezerarcú, érdemes vele játszani!

Sütőtökös receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss