Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelkáposztaleves felvidékiesen

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60-70 dkg kelkáposzta /kitorzsázva, ízlés szerint a
  • levelei felvágva/
  • 4-5 db közepes krumpli /megtisztítva, kockára vágva/
  • 1 db nagyobb sárgarépa /megtisztítva, karikára vágva/
  • 4 evőkanál rizs
  • 4-5 gerezd fokhagyma /áttörve/
  • 4 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 2 csipet kakukkfű /szárított, morzsolva/
  • 2 csipet zsálya /szárított, morzsolva/
  • személyenként 1 pár virsli /kettévágva kicsit megirdalva/
  • bors
  • A rántáshoz:
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag

Elkészítés

Elkészítés: 1,5-2 liter vízben felteszem főni a kelkáposztát a krumplival, a fokhagymával, a rizzsel és a répával, fűszerezem köménymaggal, sóval, borssal, kakukkfűvel, zsályával.

Amíg fő, elkészítem a rántást, kicsit pirultabbra, mert a pörk íze kell, hogy érződjön, és félreteszem hűlni /paprikázom és belekeverem a köménymagot is/.

A megfőtt levesbe teszem a virslit, és ezzel egy időben be is rántom.
Összefőzöm, és lehet tálalni.

Megjegyzés

A kelkáposztalevest igen gyakran elkészítem, mert szeretjük. A felvidéki ízt a kakukkfű és a zsálya adja meg, és nem utolsó sorban ott szokás a krumpli mellé még rizst is adni. Igazán tartalmas étel. Ungvári születésű keresztapámtól tanultam a felvidéki ízhatásokat. - simonani

Ezek is érdekelhetnek

Friss