Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelkáposzta-lasagne

MME MME
1 4.4/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítése:
1. A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A kelkáposztát megtisztítjuk, azaz sérült leveleit eltávolítjuk. Torzsájánál körben bevágjuk, külső, laza leveleit lebontjuk, a levelek vastag, középső erét éles késsel levágjuk-elvékonyítjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe merítjük, 3-5 percig főzzük, majd konyharuhára terítjük őket, és szikkadni hagyjuk. A tömörebb “szívet” a forró vízbe merítjük, majd egyenként leválasztjuk róla a leveleket, és szintén konyharuhára terítjük.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A kakukkfüvet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet. A zsemlét alaposan kinyomkodjuk. Vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 2 liter űrtartalmú, négyszögletes sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A darált húshoz adjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a zsemlét, a tojást, a száráról lecsipkedett kakukkfű-levélkéket , a provence-i fűszerkeveréket, a paradicsompürét, végül ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, majd jól összedolgozzuk.
4. A sütőedény aljára fektetjük a kellevelek 1/3-át, meghintjük sóval és borssal, majd megkenjük a húsmassza felével és 2 ek. tejföllel. Azután a kellevelek fele, a maradék húsmassza, újabb 2 ek. tejföl, végül a maradék kellevelek következnek. A rakottas tetejét meghintjük sóval és borssal, megkenjük még 2 ek. (összesen 3 dl) tejföllel, és rézsútosan a tetejére fektetjük a szalonnaszeleteket.
5. Szorosan letakarjuk alufóliával, és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át pároljuk a sütőben. Ezután levesszük róla a fóliát, 200 fokra kapcsolunk, és még 20-25 percig sütjük-pirítjuk. A sütőtálban 10 percig pihentetjük, majd petrezselyemmel díszítve lasagne-szerűen, azaz nagyobb kockákra vágva tálaljuk. A maradék 2 dl tejfölt felforrósítjuk egy kevés sóval, valamint a chili-porral, és külön tálkában kínáljuk.

Italajánlat: hűs, félszáraz, könnyű fehérbor, vagy rozé

Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 560 kcal/2350 kJ

Megjegyzés

A kelkáposzta-lasagne Lajos Mari receptje. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss