Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frankfurti leves, főzelék és rakottas - szuper fogások kelkáposztából

Sokunk emlékeiben él gyerekkorunk egy-egy emblematikus kelkáposztás fogása, ami a mai napig akadályoz minket abban, hogy közelebbről megismerkedjünk ezzel a zöldséggel. Holott a kelkáposzta jó alapanyag, sokféleképp elkészíthető, s valóban ízletes fogások alapját képezheti.
Levesnek

A kelkáposzta leggyakrabb előfordulási formája a frankfurti leves. A menzák és a kifőzdék kedvelt, maradékgazdálkodásra alkalmas fogásában a kelkáposzta legtöbbször csak másodhegedűs, mondhatni azért van benne, mert nem volt elég krumpli a konyhán. Holott a puha, lágy ízű, kellemes textúrájú zöldség pluszt színt is adhat az ételnek, ha nem főzik túl. Érdemes kipróbálni a frankfurti levest úgy, hogy a zöldségek arányát elbillentjük a kelkáposzta irányába, s ezt az alapanyagot a krumplinál jóval később adjuk csak a készülő fogáshoz.

A kelkáposztát bármilyen más téli ragulevesbe beletehetjük (nagyon klassz helyen van egy minestronéban), a lényeg az, hogy ne főzzük túl soká. Ahogy összeesik egy kicsit, máris jó. Erre érdemes minden káposztás fogásnál odafigyelni, minél tovább hagyjuk főni, annál markánsabbá válik a "nemszeretem" káposztaszag, s közben a zöldség teljesen elveszti a karakterét, textúráját.

Főételek

kelkáposzta főzelék igazi klasszikusnak számít, bár épp ez az a fogás, ami sokaknak elvette a kedvét a kelkáposztával való további kísérletezéstől. Pedig a jól elkészített kelkáposzta-főzelék finom, ha betartjuk a káposztára szabott főzési időt és a megfelelő fűszerekkel, alapanyagokkal társítjuk. A magyar konyha által nagyon kedvelt kömény és fokhagyma kiemelt partnerei, ezekkel szinte bármilyen kelkáposztás fogás életre kelthető. Bár a köményt sokan nem szeretik, egy keveset – fűszertojásba rejtve – mindenképp érdemes az adott fogáshoz adni.

A főzelékek mellett a kelkáposzta a rakott fogásokban is jól teljesít. Az előfőzött, párolt alapanyagokat tartalmazó, húsos, rizses, krumplis, szaftos rakottasokat ügyesen egészíti ki, segít elkülöníteni a szinteket, s bent tartja a felszabaduló gőzöket.

A kelkáposzta lazán egymásra simuló leveleit akár meg is tölthetjük. A töltelék mibenléte teljes mértékben a fantáziánkra van bízva, s igazság szerint az elkészítés módja is, mivel a töltött leveleket főzve vagy sütve is elkészíthetjük. A lényeg, hogy a végeredmény jó szaftos legyen.

A kelkáposztából tócsnit, krokettet, fasírozottat is készíthetünk, pontosabban ezeket fogásokat felturbózhatjuk egy kevés kelkáposztával.

Saláták

A különféle téli salátákban jó helye lehet a kelkáposztának. A zsengébb levelek nyersen is mehetnek bele, de akár blansírozva is adhatjuk a különféle fogásokhoz. A tésztasaláták mellett a vegyes zöldsalátába is ideális a kelkáposzta, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal bír, többek között kevésbé puffaszt, mint fejes rokona, ezen kívül elemi rostban, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag.

Ezek is érdekelhetnek

Friss