Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelkáposzta: a télálló csodazöldség

default user icon
SB
Azok, akik eddig túlfőtt főzelék formájában az iskolai menzákról ismerték a kelkáposztát, nyissanak egy kicsit efelé az isteni, édeskés káposztaféle felé, mely megállja a helyét halak, füstölt húsfélék köreteként és levesek kiegészítőjeként is.
Kelkáposzta töri és rokonság

Már több mint ezer éve termesztik Európában. Olaszkáposzta néven is ismert, valószínűleg Savoya környékéről származik. Itthon a déli területeken termelik, elsősorban Mohács és Szentes környékén.

Rokonai az összes káposztafélék, közelebbi a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol is, távolabbi rokona például a kínai kel.

Rokona a fejes káposztának is, de a legfőbb különbség, hogy a levelek nem tömörek, hanem lazán simulnak egymáshoz, és a felületük is sokkal fodrosabb, egyenetlenebb. Színe sötétebb, íze lágyabb, mint a fejes káposztának.

Létezik sima levelű és fodros változatban is. Egyes fajtái rendkívül télállóak és még a hó alatt is kibírják, de általánosságban elmondható, hogy könnyebben termeszthető, mint a fejes káposzta. Fagymentes termesztési területein pedig több méter magasra is megnőhet.

Hogyan tároljuk? Hogyan készítsük elő?

Földdel befedve vagy gyökerestül nedves homokba állítva áttelel, de a szárától megfosztva a hűtőszekrényben túl sokáig nem áll el.

A leveleket forrázzuk le, hogy elvegyük az esetleges keserű mellékízt, erre a célra jó lehet még a főzővízbe tett kis cukor is. A forró víz segítségével megszabadulhatunk a laza levelek közé esetleg elbújt bogaraktól is.

Kelkáposzta a konyhánkban

Kevésbé puffaszt, mint a fejes káposzta, jobban is emészthető, magasabb a fehérjetartalma. Jól áll neki a kömény és a fokhagyma. Nagyon gyorsan megfő, édeskés ízét szinte mindenki szereti. Egyes kutatások azt igazolták, hogy minél tovább fő, annál erősebb lesz a tipikus káposztaszag, ezért is elég csupán néhány percig főzni.

Az igazán profik nem hagyják ki a húslevesből és a zöldséglevesekből sem. A bablevesnek is nagyon jól áll néhány zsenge kelkáposztalevél.

A kelkáposzta főzeléket rosszul is el lehet készíteni, de egy kis köménnyel, krumplival, fokhagymával nagyon finom lehet.

A rakott kelkáposzta sokunk kedvence, darált hússal, rizzsel, tejföllel ízesítve.

Köretként is megállja a helyét, felcsíkozva, fokhagymával megpárolva, köménymaggal kiegészíti a legegyszerűbb ételeket is.

A profik párolhatnak benne halat is, de vannak, akik a töltött káposztát is kelkáposzta levélből készítik savanyú káposzta helyett.

Egészséges, de nagyon

Energiatartalma alacsony, csak 30 kcal/100 gr, ezért nagyon jól beleillik a különböző diétákba. Gazdag vitaminokban, A-, B-, C- és E-vitamin is van benne. Kalciumtartalma erősíti a csontokat. Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló.

Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása. Eleink fogfájásra kicsit összetörték sodrófával a leveleit, és ezzel borogatták a fájó fogak.

Legjobb kelkáposztás receptek >>>

Francia parasztleves

Hozzávalók:
30 dkg száraz fehérbab

fél citrom
fél fej kelkáposzta
4-5 sárgarépa
4 burgonya
2-3 vöröshagyma
2 póréhagyma
8 gerezd fokhagyma
4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb
20 dkg nyers füstölt sonka
1-2 ág kakukkfű
1 babérlevél
fél csokor petrezselyem
néhány szem feketebors

Elkészítés: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk.
A babot leszűrjük, és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk. A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen majd túl zsíros. A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülő levesbe dobjuk. (Ez az úgynevezett bouquet garni, a franciák gyakran és szívesen használt fűszercsokra.) Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele, és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefödve kb. 1 óra 10 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az egytálételnek is beillő levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínáljuk.

Diós keltekercs

Hozzávalók:
1,5 kg kelkáposzta
6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 szál tárkony (vagy 1 mokkáskanál szárított)
fél citrom
40 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
15 dkg reszelt parmezán sajt
5 dkg darált dió
1 evőkanál olaj
1 evőkanál margarin
1 evőkanál  ételízesítő

Elkészítés: A kelkáposztát megtisztítjuk, leszedjük a leveleit, kivágjuk a vastag ereket a levelekről. Nagy lábasban bő sós vizet forralunk. A fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A petrezselymet, a tárkonyt leöblítjük, és apróra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

A vízbe tesszük a káposztaleveleket, két percig forraljuk, kiszedjük, lecsepegtetjük, és kihűtjük. Kiválasztunk 18 db szép kelkáposztalevelet, és félretesszük, ezeket fogjuk megtölteni. A többi kelkáposztát vékony metéltre vágjuk, és tálba tesszük. A metélt káposztához hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldfűszereket, a citrom héját és levét, a parmezán sajtot és a darált diót. Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olajat, és a tölteléket összedolgozzuk.

A félretett káposztalevelekből 3-3 darabot egymásra fektetünk, a töltelékből evőkanálnyit ráteszünk, és kis csomagocskákat készítünk. Serpenyőben felforrósítjuk a margarint, beletesszük a batyukat. Megszórjuk az ételízesítővel, kevés vizet öntünk alá, és lefedve lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk. Főtt burgonyával, hollandi mártással vagy paradicsommártással tálaljuk.

Kelkáposzta-krémleves

Hozzávalók:
50 dkg kelkáposzta
1 fej hagyma
víz
1 evőkanál olívaolaj
1 db zöldségleveskocka
pirospaprika
őrölt fűszerkömény

bors

Elkészítés: A megmosott kelkáposztát apróra szeleteljük. A hagymát apróra vágjuk. Olajat hevítünk egy lábosban, a hagymát ezen megdinszteljük. Egy kevés (csapott kiskanál) pirospaprikát szórunk rá, összekeverjük, majd beletesszük a kelkáposztát, összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a kelkáposztát. Beledobunk 1 leveskockát. Ízlés szerint megszórjuk sóval, borssal, fűszerköménnyel. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul. Ekkor levesszük a tűzről, összeturmixoljuk.

Mazsolás kelkáposzta csirkemellcsíkokkal

Hozzávalók:
1 kg csirkemell
1 kis fej kelkáposzta
1 nagy fej vöröshagyma
2 marék mazsola
1 marék fenyőmag vagy néhány szem dió

bors
olívaolaj 

Elkészítés: A hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon elkezdjük dinsztelni egy nagy teflon serpenyőben. A kelkáposztát darabokra tépkedjük, majd megmossuk, és a hagymára tesszük. Néhány percet pirítjuk a hagymán, majd nagyon kevés vizet öntünk alá. Fedő alatt hagyjuk, hogy összeessen, megpuhuljon. Sózzuk, borsozzuk. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a mazsolát, összeforgatjuk, és néhány percig tovább pároljuk.

Közben zsiradék nélkül teflon serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagot (vagy a durvára vágott diót).

A csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajon hirtelen pirosra sütjük, összeforgatjuk az időközben elkészült kelkáposztával, majd a pirított fenyőmaggal (dióval) meghintve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss