Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keleti tészták

A nálunk is egyre kedveltebb ázsiai konyhák varázslatos tésztaételeit sokan otthon is szívesen megpróbálnák elkészíteni, ha tudnák, hogyan fogjanak hozzá. A következő összeállítással ehhez kínálunk segítséget.

Az európai tradícióktól eltérően Keleten nemcsak búzából, hanem rizsből, bablisztből, sőt még krumpliból is készítenek tésztát.

A keleti tésztáknak három fő fajtájuk van:

- A búzaalapú tészták (chow mei) sárga színükről könnyen felismerhetők. Leginkább a spagettihez vagy keskenymetélthez hasonlíthatók.
Titkuk: 2-3 percig bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel alaposan leöblítjük, hogy a további puhulást megelőzzük, kicsit ropogós maradjon. Hogy ne ragadjon össze pár csepp szezámolajjal elkeverjük: ez egyben fontos fűszere is az ételnek!
Ez az alapja a közkedvelt sült tésztának is, amelyet a wokban elkészített húsos vagy zöldséges raguhoz keverünk, és 2-3 perc alatt összepirítjuk. Ha a tésztát köretként használjuk, a hideg vizes öblítés elmarad, azonnal, forrón tálaljuk.

- A rizsből készült tészták opálos fehér színűek. Alakjuk változatos. Nemcsak különböző szélességű és vastagságú metéltek léteznek. Dél-kelet Ázsiában rizspapírnak nevezett tésztalapba töltik a tavaszi tekercset.
Titkuk: nem szabad főzni, csak a tészta vastagságától függően meleg vízben három-öt percig áztatni. Felhasználásuk a búzatésztákéhoz hasonló, de levesbetétként is gyakran alkalmazzák.

- Az üvegtészta egy szójababfajta lisztjéből készül, cérnametélt vastagságú. Nevét arról kapta, hogy forró vízbe áztatva átlátszóvá válik, mint az üveg.
Titka: könnyű vele bánni, okos tészta: bő forró vízzel kell leönteni, és ő pontosan tudja, hogy mennyi vízre van szüksége. Ha kevés vizet öntöttünk rá, töltsünk utána bátran, nem lehet elrontani. Ez a legértékesebbnek tartott keleti tészta, nincs jellegzetes íze, ezért jól átveszi és kiadja a különböző raguk ízét. Felhasználása megegyezik a rizsalapú tésztákéval.


Íme néhány ötlet:

Thai üvegtészta-saláta

Egy serpenyőben kevés olajban pirítsunk majdnem szárazra gyömbérrel, fokhagymával, apróra vágott hagymával darált húst. Közben ízesítsük szójaszósszal és halszósszal. Ha kész, vegyük le a tűzről, és tegyük félre. Vágjunk különböző zöldségeket (hagyma, újhagyma, sárgarépa, színes paprikák, chili paprika) kis kockákra. A forró vízben ázó üvegtésztát vágjuk ollóval 10–15 cm-es darabokra. Tegyük vissza a tűzre a lepirított húst, adjuk hozzá a lecsöpögtetés nélkül a felázott tésztát, a felaprított zöldségeket, csavarjuk rá 1–2 lime levét és forrósítsuk össze. Salátalevélen, karikára vágott uborkával és paradicsommal díszítve forrón tálaljuk. Minél csípősebb, annál jobb!

Pho (ejtsd: fő) - Vietnámi leves
Készítsünk disznócsontból a hagyományos húsleves-fűszereken kívül fahéjjal és csillagánizzsal ízesített alaplét. Kevés olajon pirítsunk le 5x5 cm-es hajszálvékony szeletekre vágott sovány marhahúst. Áztassunk fel meleg vízben 3 mm-es rizstészta metéltet. Vágjunk apróra néhány szál újhagymát a zöldjével együtt. Tegyünk mindenki leveses táljába tésztát, néhány szeletet a húsból, merjünk rá a forró levesből, díszítsük a hagymával.

Madárfészek
A kifőtt búzatésztát szálanként tegyük egy szűrőbe úgy, hogy a szűrő szélén egy kicsit a szálvégek kilógjanak, illesszünk bele egy kisebb szűrőt, és az így „beszorított” tésztát süssük ki bő, forró olajban. Ezáltal tetszőleges méretű, „ehető tányérhoz” jutunk, amelyekben változatos készételeket kínálhatunk.

Az ázsiai tészták bármelyike főzés (áztatás) helyett bő forró olajban kisütve is elkészíthető, ebben a formájában köretnek kínálják.

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss