Elkészítés: A padlizsánokat megmosom, villával alaposan megszurkálom (így esetlegesen kesernyés ízű barna levük könnyedén távozik), 200 fokra előmelegített sütőben, rácsra tett alufólián 40-45 perc egészen puhára sütöm.
Amikor már kézmelegre hűltek és összeestek, gyorsan meghámozom, apróra vágom. Éles késsel dolgozom, nem hiszek azokban a körülményesnek tűnő eljárásokban, miszerint csakis fa vagy műanyag eszközzel végezhető el ez a művelet – eddig még nem tapasztaltam, hogy akár színben, akár ízben bármiféle kárt okozott volna a közönséges konyhai kés használata. Egy nagy keverőtálba teszem, belekanalazom a tahinát, ha túl sűrű, kevés hideg vizet is adok hozzá. Fokhagymanyomón átpréselem a fokhagymát, hozzáöntöm a citromlevet, sózom, fűszerezem. Villával, határozott mozdulatokkal összekeverem. Ekkor beleteszem a finomra aprított petrezselyemzöldet, végül a kapribogyót. Az egészet újra alaposan összedolgozom.
Tálra halmozom, fűszerekkel (kevés őrölt pirospaprikával, petrezselyemmel, sumackal) díszítem, legalább fél órára hűtőszekrénybe teszem.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre