Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelbimbós kelkáposztatekercs

MME MME
1 1/5
120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Uborkagyalun sziromvékony karikákra szeleteljük a sárgarépát és a burgonyát. A póré fehér részét 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. A sajtot megreszeljük, 2 evőkanálnyit félreteszünk a szóráshoz.
Elkészítés: A kelkáposztát és a kelbimbót enyhén sós vízben 8-10 percig főzzük, a leveleket 2 konyharuha közé terítve megszikkasztjuk, a kelbimbókat lecsepegtetjük. A sárgarépát és a burgonyát a kelkáposzta főzőlevében 3 percig főzzük, leszűrjük (24 szép répakarikát félreteszünk a díszítéshez). Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, beledobjuk a pórét, 1 percig pirítjuk-fonnyasztjuk. A vajban világossárgára pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, és mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük, azaz besamelt készítünk. Langyosra hűtjük, egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, az áttört fokhagymát, 1 csipet köménymagot, ízlés szerint sót és borsot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Kiolajozunk és meghintünk zsemlemorzsával egy nagyobb sütőedényt. A kellevelek középső, vastag erét húsverővel megütögetjük-elvékonyítjuk. Közepükre simítunk 1-2 evőkanál besamelt, arányosan elosztjuk rajtuk a sárgarépa-burgonyakeveréket, megszórjuk reszelt sajttal, majd a közepükre ültetünk 2 kelbimbót. Tetejüket bevonjuk az arányosan elosztott póréval, és a maradék mártással, végül az oldalakat is felhajtva hengerszerűen feltekerjük. A sütőedénybe sorakoztatjuk a tekercseket úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra, megkenjük a maradék olajjal, és alufóliával letakarva 30 percig pároljuk. Tetejüket megszórjuk a félretett reszelt sajttal, majd fólia nélkül további 15-20 percig, enyhe pirulásig sütjük. Lapos tálra rendezzük, mindegyik tekercset 3-3 félretett répakarikával és petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 1 óra 45 perc múlva
1 adag: 674 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss