Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz a legfinomabb a kelbimbó: íme, a tökéletes recept!

default user icon
MME
Tudtad, hogy a kelbimbó az egyik legegészségesebb zöldségünk? Alacsony a kalóriatartalma, ellenben rengeteg tápanyagot, például A-, C- és K-vitamint, mangánt tartalmaz. Ha eddig idegenkedtél a kis harsogó zöld vitaminbombáktól, ideje, hogy beépítsd az étrendedbe!

Már a vásárlásnál figyelj: válassz kisebb és sötét zöld, frissebb kelbimbókat, ezeknek ugyanis édesebb az ízük. Ügyelj arra, hogy ne főzd túl, mert akkor veszít tápértékéből és felerősödik jellegzetes kesernyés íze. A legjobb, ha nem főzöd, hanem sütöd. A legízletesebb air fryer-ben, azaz forró levegős sütőben elkészítve, de természetesen légkeveréses sütőben, sütőben is készülhet.

Íme, a lépések:


1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.

2. Vágd le a kelbimbók végét, húzd le a külső fonnyadt, halvány leveleket majd vágd félbe a kis fejeket.

3. Keverj össze olívaolajat, sót, frissen őrölt borsot és kevés pirospaprikát.

3. Forgasd bele az olajos keverékbe a kelbimbókat.

4. Tedd a sütőbe 5 percre, majd fordítsd meg és süsd újabb 5 percig. Ha igazán ropogósra szeretnéd, rázd alaposan össze, és süsd még néhány percig.

Miért egyél kelbimbót?

Elsősorban azért, mert már egy adag elfogyasztásával fedezheted a napi C- és K-vitamin szükségleted. A C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét – akár idősebb korban is. A C- és az A-vitamin védi a bőr egészségét, a K-vitamin védi, erősíti a csontokat. Fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében is: azok a kéntartalmú vegyületek (mint például a szulforafán), amelyeknek kesernyés ízét és kellemetlen szagát köszönheti, valamint a klorofill is hatékony rákellenes anyagok.

Ezek is érdekelhetnek

Friss