hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kekszes-marcipános csokibonbon

45 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg omlós kakaós keksz
  • A krémhez:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg kakaópor
  • kevés víz
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg marcipán
  • 5 dkg aszalt áfonya és/vagy mazsola
  • kb. 5 evőkanál lekvár
  • kevés rum
  • A bevonáshoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • kevés étolaj

Elkészítés

Elkészítés: 1. Az áfonyát és/vagy mazsolát kevés rumba beáztatjuk.

2. A krémhez a kristálycukrot feltesszük főni annyi vízzel, ami pont ellepi, és besűrítjük kb. 112-115ºC-fokon, kézi próbája a hólyagpróba (a dróthurkon a szirupba mártva cukorhártya képződik, amely azonnal el is pattan). A krém keménységét a cukoroldat töménysége határozza meg, minél töményebb az oldat, annál keményebb lesz a krém. Ha a cukoroldat megfelelő sűrűségű, belekeverjük a feldarabolt vajat és csokit, miután egyneművé vált, az átszitált kakaóport is belekeverjük, majd kihűlésig félretesszük.

3. A keksz tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, amit ízesíthetünk kevés rummal, a marcipánt néhány mm vastagságúra kinyújtjuk, és a kekszekkel megegyező méretű korongokat szúrunk ki belőle, majd a kekszek tetejére helyezzük.

4. Az áfonyát és/vagy mazsolát lecsepegtetjük, és a marcipánnal bevont kekszek tetejére helyezünk egy-egy szemet.

5. Miután a krém kihűlt, kb. 1-1 teáskanálnyit kézzel rásimítunk a kekszekre.

6. A bevonáshoz a csokit gőz fölött megolvasztjuk, és annyi étolajat adunk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Kimártjuk benne a krémmel bevont kekszeket. Miután a csoki megdermedt, tálalhatjuk is.

Megjegyzés

Keksz helyett egyéb kakaós omlós tésztából is elkészíthetjük a süteményt. - Danani

Ezek is érdekelhetnek

Friss