Ritkasága és az, hogy emiatt nagyon kis mennyiség készülhet belőle, egyből a minőségi bor kategóriájába emeli a kéknyelűt, amely 2013 óta hungarikum is. A helyi fajták felé fordulás a kéknyelűnél is érezhető divat, hiszen elismert pincészetek egyre hangsúlyosabban foglalkoznak vele, és a fogyasztók számára a fajta közérthetőbb arcát kívánják megmutatni a könnyedebb, jó ivású kéknyelűkkel, sőt még buborékosokkal is. A badacsonyi Kéknyelű Virágzás Ünnepe szintén egy jó alkalom arra, hogy népszerűsítsék a szőlőfajtát.
Nevét a kékes színezetű levélnyélről kapta. Mivel csak női virágzatot hoz, együtt kell ültetni más fajtákkal, ami leggyakrabban a budai zöld. Ez utóbbi segíti a megtermékenyülést. Későn érő fajta, október közepén-végén szüretelik, így az őszi időjárás nagyban befolyásolja az évjáratokat. A hideget és a fagyot jól tűri, rothadásra nem érzékeny, ezt a bogyók vastag héja is elősegíti. Laza, közepes, néha hiányos fürtjei nem hoznak nagy termést, szinte magától korlátozza a hozamot.
Bora visszafogott, zöldfűszeres jegyekkel és határozott savtartalommal bír. Inkább szikár, gyógynövényes, citrusos, mandulás aromákkal, helyenként sós ásványossággal. Elsősorban – a trendeknek megfelelően is – száraz fajtaborok készülnek belőle. Élénk savszerkezete azonban lehetővé teszi, hogy pezsgők és habzóborok alapanyaga legyen. Egyre népszerűbbek a könnyed, reduktív tételek, de hordóban érlelt, kerekebb, több évre pihenni eltett komoly borok is készülnek belőle. Késői szüretelésű édes borként is találkozhatunk vele, ha az évjárat engedi kint hagyni a tőkéken.
A könnyedebb tételek, buborékosok mellé válasszunk friss salátát, édesvízi halakat, csirkét, az érleltebb borokhoz pedig sertést, sült zöldségeket, hegyi sajtokat. Az édesek főleg gyümölcsös desszertekkel harmonizálnak nagyon jól.
Skizo Hegyeink Balaton-felvidéki Kéknyelű 2018
Sike Balázs többéves borászati munka után 2010-ben alapította meg Badacsonyban a saját pincészetét. A Skizo könnyed és friss borai szinte azonnal nagy sikert arattak. A fejlődés – vagy ahogy ő mondja, a flow – persze nem állt meg, ennek az egyik bizonyítéka ez a kéknyelű, a szentbékkállai Fekete-hegyről szüretelve. A fehér húsú gyümölcsök, barack, körte mellett citrusok és virágos jegyek találhatóak. A korty krémes, a savak elevenek, jó ivású bor ez is, de már érezzük, hogy érdemes rá odafigyelni.
Szászi Badacsonyi Kéknyelű 2018
Az ökológiai gazdálkodással művelt területeiken Szásziék nagyobbrészt jellegzetes helyi fajtákat termesztenek: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, rózsakő, zeus, zenit és ottonel muskotály található náluk. A csodaszép birtok és kilátás rengeteg borkedvelőt vonz hozzájuk, és ha már arra járunk, ne felejtsük el megkóstolni a kéknyelűt sem. A hordós érlelés jegyei szépen egészítik ki az érett gyümölcsök melletti fűszerességet és gyógynövényes karaktert.
Laposa Kéknyelű 2019
Alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. A széles portfólión belül a pezsgőtől a könnyed borokon át a hosszan érlelt, hordós, dűlőválogatott tételekig találunk borokat. A kéknyelű visszafogott aromákkal rendelkezik, fehér húsú gyümölcsökkel, ásványossággal, egy kis édességgel a korty végén. Igazán szerethető arcát mutatja meg a fajtának.
EGYRE TRENDIBBEK A HABZÓBOROK >>>
CSAK ÉLVEZZÜK AZ ÉLETET – ILLATOS SZŐLŐFAJTÁK >>>