Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kedvencünk, a paradicsom

A nyár a testi-lelki feltöltődés hagyományos időszaka. Ilyenkor aki csak teheti, a nehezebb koszt helyett - vagy azt kiegészítve - zöldség- és gyümölcsféléket fogyaszt az ínségesebb téli hónapok után. "Ünnepeljük" most egy kicsit a világ egyik legkedveltebb zöldségféléjét!
A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó zöldségnövény. Őshazája Dél-Amerika; vad fajtái Chile, Ecuador és Peru tengermenti területein honosak. A finom bogyótermés gyors sikerét nagyszerű zamatának és feldolgozhatóságának köszönhette. Először Mexikóban, majd az 1700-as években már Európában is termesztették. A szakembereknek köszönhetően manapság már formájában és ízvilágában is több fajta közül választhatunk.

A paradicsom vitaminokban (A, B1, B2-, C) és ásványi anyagokban (karotin, kálium, magnézium, kalcium, vas, foszfor) igen gazdag. Fogyasztható nyersen, főzve, sütve, savanyúságként (kitűnő a savanyított zöldparadicsom!), de felhasználható a gyógyászatban és a kozmetikában is. Italként elkészítve pedig nemcsak finom ízét, hanem páratlan üdítő hatását is megtapasztalhatjuk.

Kedvező élettani hatása, hogy káliumtartalma miatt tisztítja a vért, valamint elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését.

A gyógyító paradicsom
  • A paradicsomot alkalmazhatjuk a sebek tisztítására: ha nehezen gyógyuló sebre paradicsomszeleteket teszünk, (a reszelt burgonyához hasonlóan) megtisztítják a sebet, ami így hamarosan begyógyul.
  • A-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnően hat a bőrproblémákra, és csillapítja a nap által okozott égéseket is.
  • A paradicsomot kozmetikai pakolás készítésére is felhasználhatjuk. Hidratáló hatású, fokozza a bőr feszességét, rugalmasságát.
  • Az uborkához hasonlóan a paradicsom is színtelenít – pakolásként tehát remek szeplős, májfoltos arcra is.

Gyógyító hatása mellett azért fontos megjegyeznünk, hogy ha gyomorproblémákkal bajlódsz, óvakodj a túlzott paradicsomfogyasztástól, a termés savas jellege miatt. Egészségügyi és esztétikai szempontból is "hatásos", ha főzés előtt a bogyó héját lehúzzuk: felhasználás előtt a paradicsomot néhány pillanatra mártsd forró vízbe, így a héj elválik a hústól, és könnyen lehúzható lesz.

S hogy a gasztronómiai örömök se maradjanak ki, íme néhány ízletes recept:

A paradicsom sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy könnyedén elkészíthetnénk akár egy egész menüsort is a kedvenc zöldségünkből készült étkekből.

Előétel:

Rostonsült paradicsom fokhagymás zöldbabbal

Hozzávalók: 20 gerezd fokhagyma, 40 dkg paradicsom, 20 dkg zöldbab, olívaolaj, só.

Elkészítés: A paradicsomot vastagabb karikákra vágjuk és enyhén besózzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a megtisztított, szeletelt fokhagyma felét aranysárgára sütjük. Az olajból a fokhagymát szűrővel eltávolítjuk, a visszamardt olajat felforrósítjuk és erős lángon megsütjük benne a paradicsomszeleteket. Felhevített olívaolajban aranyszínűre pirítjuk a szeletekre vágott fokhagyma másik felét, hozzáadjuk a sós vízben leforrázott zöldbabot, együtt készre pirítjuk, és a rostonsült, bazsalikommal ízesített paradicsommal tálaljuk.

Leves:

Sós paradicsomleves

Hozzávalók: 3 ek olaj, 1 fej kisebb vöröshagyma, 3-5 gerezd fokhagyma, 1 kg paradicsom, bazsalikom, húsleveskocka, parmezán sajt.

Elkészítés: Az olajon megpároljuk a fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot, a bazsalikomleveleket. Felöntjük félliternyi tyúkhúslevessel (húsleveskockából is megfelel), ízlés szerint fűszerezzük borssal, sóval, hozzáadjuk a vöröshagymát. 30 percig főzzük a levest, a végén eltávolítjuk a vöröshagymát, majd tálaláskor megszórjuk parrmezán sajttal.

Főmenü:

Paradicsomos, göngyölt pulykamell

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1 dl étolaj, 10 dkg óvári sajt, 5 dkg sűrített paradicsom, 20dkg csiperkegomba, 10 dkg vöröshagyma, oregano, petrezselyemzöld, só, bors.

Elkészítés: Az olaj felében átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagyma felét, hozzáadjuk az apró kockákra vágott gombát, sóval, oregánóval, borssal ízesítjük, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel. Kevergetve addig pirítjuk, míg a levét elfőtte, majd a tűzről levéve kihűtjük. A felszeletelt pulykamellet óvatosan kiverjük, besózzuk és egyenletesen elosztva rákenjük a gombapépet. Szorosan feltekerve megtűzzük hústűvel vagy fogvályóval és az olaj másik felében hirtelen minden oldalát átsütjük, majd egy edénybe (lábasba vagy tepsibe) egymás mellé lerakjuk. A hús sütése után megmaradt olajon átpirítjuk a megmaradt, finomra vágott vöröshagymát és a sűrített paradicsomot, majd felöntjük kb. 3 dl csontlével (esetleg vízzel), jól elkeverjük, és a göngyölt szeletekre öntve azokat fedő alatt puhára pároljuk. Amikor elkészült, a párolólével leöntve, tetejét reszelt sajttal meghintve, petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Utóétel:

Ínyenc paradicsom

Hozzávalók: 40 dkg paradicsom, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 8 dkg füstölt szalonna, 4 dkg vöröshagyma, 2 dl kefir, 5 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 1 kiskanál mustár, 2 dkg vaj, só.

Elkészítés: A csíkokra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk és a zsírjában aranysárgára pároljuk a reszelt vöröshagymát. A tehéntúrót, a tojássárgáját, a kefirt tálba öntjük és simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a reszelt sajt 2/3 részét. Sóval, mustárral ízesítjük és belekeverjük a szalonnás vöröshagymát. Végül hozzáadjuk a habbá felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük a túrómasszát és a félbevágott paradicsomokat vágott felületükkel lefelé rátesszük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben megsütjük.


Nem volt elég a paradicsomból? Remek recepteket találsz itt is >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss