Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kecsegétől a pisztrángig - Így válasszunk halat!

default user icon
MME
Azt már egyre többen tudják, hogy a halak húsa tele van a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal, vitaminokkal, nyomelemekkel és többszörösen telítetlen zsírsavakkal. Ennek ellenére, sokan nem fogyasztanak elegendő halat. Segítünk kiigazodni a halvásárlás, és az elkészítési módok útvesztőjében!

A legideálisabb az lenne, ha legalább hetente kétszer fogyasztanánk valamilyen halételt. Ehhez nemcsak a különböző halfajtákat kell ismernünk, de azt is, hogy hol szerezhetjük be őket, és milyen ételeket készíthetünk el belőlük! 

Halat, de milyet?

A pontyot mindenki ismeri, de remek ételeket lehet elkészíteni az afrikai harcsafiléből, a füstölt pisztrángfiléből, pontyfiléből, a lazacból, a keszegből, a kecsegéből és busából is. A lényeg, hogy merjünk segítséget kérni az eladótól, akár a piacon, akár egy áruházban vásárolunk halat!  De érdemes ellátogatni a www.kapjra.hu oldalra is, ahol a halboltkereső funkciót használva tájékozódhatunk arról, hogy hol kapható friss hal.

Hogyan főzzük, süssük?

A halas ételek elkészítésekor érdemes figyelmi arra, hogy a halhús magas víztartalmának, és az izomrostok közötti kevés és finom szerkezetű kötőszövetnek köszönhetően könnyen emészthető, így érdemes kerülni a túlzott és magas hőmérsékletű hőkezelést! 

Ritkán javasolt a bő olajban történő sütés, hiszen a felhevült olaj/zsiradék összetevői kedvezőtlen átalakuláson mennek keresztül, és a készülő halétel nagyon sok zsiradékot felvesz.

Érdemes kerülni a túlzott só használatát! A különböző halakhoz kiváló ízesítést érhetünk el: citrommal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral, korianderrel, kakukkfűvel, bazsalikommal.

Mit, mivel?

A hallal könnyű dolgozni ugyanakkor a különféle halak ízvilága nagyon eltérő, így a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A különböző halpástétomoknak jól állnak az idényzöldségekből készült köretek. A pikáns és sima grillezett halas fasírtgolyókat tálalhatjuk tartármártással. A népszerű fish&chips mellé nemcsak sültkrumpli illik, de finom zöldborsóból készült mentás püré is.  

Receptet keresel? Íme a legszínesebb válogatás, ha halat készítenél ebédre, vacsorára!

A „Kapj rá!” kampány keretében a Budapesti Adventi Vásáron, a Szent István Bazilika előtt is kóstolhatnak halat 2018. november 24 és 2019. január 1. között a vásár látogatói. A faház hétfőtől csütörtökig 10-21 óráig, péntektől vasárnapig 10-22 óráig tart nyitva. (December 24- én: 10-14 óráig, 31-én: 10-16 óráig, január elsején 10-20 óráig).

A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow állomásaival, a kiállításokon való megjelenésekkel és a kampánnyal kapcsolatos egyéb hírekkel és információkkal a https://www.facebook.com/kapjra/   közösségi oldalon találkozhatnak az érdeklödők. 

A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat és videókat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában és megismertetik azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételek készíthetőek. 

A „KAPJ RÁ!” KAMPÁNYRÓL: 

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu   weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/   közösségi oldalon érhető el.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss