Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem is hinnéd, mit csinál a kávézaccból a McCafé

default user icon
MME
A környezettudatos életmód és az ökológiai lábnyomunk mérséklésének egyik fontos alappillére, hogy megpróbálunk mindent hasznosítani, újrafelhasználni. Ma már a lakásban élők számára sem lehetetlen feladat a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés pedig a hétköznapjaink részévé vált.

Nem minden szemét, ami annak tűnik. Azt már régóta tudjuk, hogy az üveg, a műanyag és a papír újrahasznosítható, hogy az élelmiszer-hulladék egy része komposztálható, azonban sokan lehetnek azok, akik nem tudják, hogy a kávézaccnak sem kell a kukában landolnia! A kertben, sőt még a fürdőszobában is hasznosíthatjuk a lefőzött fekete „maradékát".

A zaccból kíméletes arcradírt készíthetünk, ha elkeverjük egy kevés kókuszolajjal és barna cukorral. A bőrünk mellett a növényeink is hálásnak lesznek, ha ezúttal nem a szemétbe dobjuk a zaccot, ugyanis enyhe talajsavasító hatása van, és egyes növények, mint például az azálea, a rododendron vagy a hortenzia kimondottan szeretik az ilyen földet. Egyesek a hűtő szagtalanítására is használják, és olvasni olyat is, hogy a kávézacc segítségével távol tarthatjuk a kertünkből a macskákat.

Látva, milyen sokoldalúan felhasználható a kávézacc, nem csoda, hogy az ausztrál McCafé úgy döntött, a kávé zacskójába visszacsomagolva elvihetővé teszi a zaccot. A folyamatot az egyik dolgozó bemutatta a TikTok-csatornáján, és több mint kétmillióan látták már a videót. A kommentek között sokan vannak, akiknek tetszik a megoldás, sőt leírták, ők maguk mire használják a kávézaccot.

Ennek kapcsán megkerestük a magyar McCafé-éttermek üzemeltetőjét, hogy idehaza is létezik-e hasonló gyakorlat, illetve mihez kezdenek a selejttel, az élelmiszer-hulladékkal, és hova kerül a kávézókban termelt zacc?

„A hazai McDonald’s rendszerszinten kiemelt figyelmet fordít a hulladékok szelektálására és hasznosítására" – kezdte válaszát a mindmegette.hu kérdésére a hazai gyorsétteremlánc sajtóosztálya. „Éttermeinkben több mint 25 éve szelektíven gyűjtik a hulladékot, amelynek több mint 80 százalékát adjuk át hasznosításra, a konyhai és a vendégtérben keletkezett hulladékok szelektálása pedig az éttermek 100%-ában megvalósul."

Kávézaccból energia

A McDonald's éttermeiben a keletkező hulladékot az előírásoknak megfelelően tíz különböző módon hasznosítható kategóriába válogatják szét a dolgozók.

„Az éttermekből visszagyűjtött papír és karton anyagában hasznosul, a konyhákon keletkező évi közel 600 tonna használt sütőolajból biodízelt állítanak elő, az élelmiszerhulladékot (így a kávézaccot is) és ételselejtet pedig biogázüzemben használják fel elektromos áram és hőenergia termelésére."

„A »Jövő Élménye« éttermekben az új konyhatechnológiának köszönhetően termékeink rendelésre készülnek, ezzel is fellépve ez élelmiszer-pazarlás ellen" – zárta válaszát a cég.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek