Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kávés diótorta II.

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 8 egész tojás
  • 16 dkg kristálycukor
  • 1 púpozott evőkanál őrölt kávé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 6 adag erős feketekávé
  • 40 dkg kristálycukor
  • 3 tojás sárgája
  • 45-50 dkg vaj
  • a tetejére pár szem dió

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az őrölt kávét, a vaníliás cukrot, a darált diót, a zsemlemorzsát, a sütőporos lisztet, végül a tojásfehérjék keményre felvert habját.

A masszát sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük, és közepes lángon sütjük. A sütés vége felé a gázt egy kicsit lejjebb lehet venni.

Ha a tészta kihűlt, a következő krémmel töltjük: a cukrot főzőlábasba tesszük, ráöntjük a feketekávét, és sűrű szirupot főzünk csepp-próbáig (egy pohár hideg vízbe csöppentünk a szirupból, akkor jó, ha a csepp egyben marad). Állandó keverés mellett, vékony sugárban ráöntjük a szirupot a fellazított tojássárgákra, hogy össze ne kapja a sárgáját. Ezt folyamatosan, lassan addig keverjük, míg ki nem hűl. (A keverést nem szabad abbahagyni, mert kérget kap a teteje, és nem lesz sima a krém.) Ezután hozzáadjuk a kikevert vajat, és betesszük másnap reggelig a hűtőbe.

A krémet ismét jól kikeverjük. A tortalapot megtöltjük a krém felével, a maradék krémmel pedig bevonjuk. A torta tetejét villával meghúzgáljuk, és diógerezdekkel díszítjük.

Megjegyzés



Fotó: AS - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss