Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az őrölt kávét, a vaníliás cukrot, a darált diót, a zsemlemorzsát, a sütőporos lisztet, végül a tojásfehérjék keményre felvert habját.
A masszát sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük, és közepes lángon sütjük. A sütés vége felé a gázt egy kicsit lejjebb lehet venni.
Ha a tészta kihűlt, a következő krémmel töltjük: a cukrot főzőlábasba tesszük, ráöntjük a feketekávét, és sűrű szirupot főzünk csepp-próbáig (egy pohár hideg vízbe csöppentünk a szirupból, akkor jó, ha a csepp egyben marad). Állandó keverés mellett, vékony sugárban ráöntjük a szirupot a fellazított tojássárgákra, hogy össze ne kapja a sárgáját. Ezt folyamatosan, lassan addig keverjük, míg ki nem hűl. (A keverést nem szabad abbahagyni, mert kérget kap a teteje, és nem lesz sima a krém.) Ezután hozzáadjuk a kikevert vajat, és betesszük másnap reggelig a hűtőbe.
A krémet ismét jól kikeverjük. A tortalapot megtöltjük a krém felével, a maradék krémmel pedig bevonjuk. A torta tetejét villával meghúzgáljuk, és diógerezdekkel díszítjük.