Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kávékóstolás

Mint ahogy a borászat, ez is egy külön terület a gasztronómiában. Egy igazi, hagyományokkal és szokásokkal rendelkező tudomány, ahol legalább olyan élvezettel kóstolgatják a hozzáértők a kávékülönlegességeket, mint ahogy azt a borértők teszik.

A főzeteket testesség, aroma, zamat alapján, és a négy alapíz - sós, édes, savanyú, keserű - szerint osztályozzák. Közvetlenül egymás után, ugyanolyan hőmérsékleten kóstolják a különféle kávékat.

Kellékek:

1. csésze
2. kávéminta
3. mérőedény
4. üres csésze
5. ezüst kanál
6. pohár víz - inni
7. pohár víz - kanál öblítéséhez
8. köpőcsésze
9. majdnem forrásban lévő kanna víz
10. legalább kétféle, közepesen darált kávé, ugyanaz a pörkölés

A kávékóstolók kisszótára:

savas:
igen kívánatos kávéminőség. A száj elülső részében átható az íz. Lehet gyümölcsízű (pl. citrom), vagy csak csak nyelvhegyzsibbasztó jelenség.
aromás: kellemesen illatozó kávé
csokoládéíz: csokoládéra emlékeztető zamat
tiszta: nincs mellékíz és utóíz
száraz: savasságérzés
dióíz: kellemes zamatú, dióra, földimogyoróra emlékeztető íz
füstíz: kellemes, égett fából felszálló füstre emlékeztető aroma
fűszeríz: édeskés vagy borsos aroma
mokka: csokoládés íz
vadíz: egzotikus, összetett ízű
boríz: enyhe gyümölcsíz, lágy boréra emlékeztető utóíz

Ezek is érdekelhetnek

Friss