Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kávé kontra zöld tea

Van, aki egy erős eszpresszóra esküszik, míg mások inkább az aromás tea levelekből készült nedűt szeretik. Eláruljuk, milyen jótékony hatásai vannak kedvenc italának!

Varázslatos fekete
Nem veszélyes a vérnyomásra.
Sokáig óva intettek minket az orvosok a kávéfogyasztástól, ám napi négycsészényit káros következmények nélkül ihatunk meg belőle. Ez a mennyiség kb. 300 mg koffeint tartalmaz, ennyit egy egészséges szervezet részben felhasznál, részben kiürít. A magas vérnyomásban szenvedők azonban ennél többet ne fogyasszanak belőle!
Felvidítja a lelkünket.
Mivel enyhe antidepresszáns, a kávéval kiküszöbölhetjük a hangulatingadozásokat. Természetesen a fáradtság is legyőzhető vele. Vigyázat, túl sok kávé épp ellenkező hatást vált ki, és nyugtalanná teszi az embert! Tanulmányok szerint a jelentős és rendszeres kávéfogyasztás évekkel is késleltetheti a Parkinson-kór megjelenését és a tüneteit is enyhíti.

Egy csésze harmónia

Fiatalítja a sejtjeinket.
Rendkívül gazdag antioxidánsokban, melyek megkötik a sejtkárosító hatású szabad gyököket. Ezen kívül a megbetegedett szervek öngyógyító folyamatait is fokozza. Jót tesz a fogaknak. A zöld tea természetes védelmet nyújt a fogínysorvadás és a fogszuvasodás ellen, ami a benne lévő magas fluortartalomnak is köszönhető. Cserzőanyaga antibakteriális hatású, véd a fogínygyulladás ellen.
Azok a nők, akik rendszeresen isznak teát, ritkábban betegszenek meg petefészekrákban. Ez az eredménye annak a svéd tanulmánynak, melynek során 60 ezer résztvevő egészségi állapotának alakulását kísértek figyelemmel, 15 éven keresztül. Növeli a testi erőnlétet. Ezt a tényt egerekkel végzett kísérlettel bizonyították. A zöld teával doppingolt állatkák tovább bírtak futni. A tea fokozza a zsírégetés folyamatát, ezáltal javítja a kondíciót.

Így készülnek a legfinomabb nedűk

Mindig ügyeljünk arra, hogy a kávéfőző tiszta legyen. Friss, lehetőség szerint lágy vizet használjunk, hiszen a kávé 98 százaléka víz, ezért annak minősége lényegesen befolyásolja az ízét. Lefőzés után azonnal szervírozzuk, újra felmelegítve ugyanis romlik a minősége. A fekete teákat 3-5, a zöld teákat 1-3, a gyümölcsteákat pedig legalább 8 percig áztassuk, majd vegyük ki a füvet, illetve a filtert a főzetből. A zöld teát sosem szabad tűzforró vízzel leönteni, mert egyes hatóanyagai – például a C-vitamin – hő hatására elbomlanak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss