Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így fagyaszd le a kávét, hogy sokáig friss maradjon

default user icon
MME
Az igazi kávérajongók szemes kávét vásárolnak és nagy gondot fordítanak a megfelelő tárolása. Talán már te is hallottad, hogy a pörkölt kávé egyesek szerint a fagyasztóban őrzi meg leginkább frissességét, míg mások nem értenek ezzel egyet. Utánajártunk, hogy mi az igazság!

Ahány ház, annyi kávézási szokás és annyi kávétárolási mód. Ahhoz, hogy igazán élvezhesd a fekete nedűt, fontos, hogy betarts néhány alapszabályt a tárolással kapcsolatban. Így például ne tedd a kávét olyan helyre, ahol nagy és gyakori a hőmérséklet-ingadozás vagy ahol napfény éri. A legjobb, ha sötét üveg- vagy fémedénybe zárva, a szekrénybe tárolod, messze a tűzhelytől.

A fagyasztó is jó ötletnek tűnik, de néhány dologgal számolni kell, ha ezt a módszert választod, különben a kávébab néhány nap alatt tönkremegy.

A következő 2 dologra például érdemes odafigyelni:

1. Amire sokan nem gondolnak, de hűtőben tárolásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni az a kávé erős vízmegkötő képessége. Ez azt jelenti, hogy ha a kávét nem zárod le alaposan fagyasztás előtt, akkor felszívja a mélyhűtőben a nedvességet – ez pedig az ízét és az állagát is megváltoztatja.

2. A másik pedig, hogy a mélyhűtőben gyakran erős szagok terjengenek (ha más nem, a klasszikus „hűtőszag”), amelyeket a kávébab simán magába szív.

Ezeket kiküszöbölheted, ha a kávét az eredeti csomagolásában hagyod, és úgy fóliázod körbe legalább kétszer.

+ 3 tipp, ha hűtöd vagy fagyasztod a kávét:

- Ha nem egyszerre használod fel a kávét, akkor a lehető legrövidebb időn belül tedd vissza a mélyhűtőbe a maradékot, hogy a vízmegkötő hatás ne tudjon érvényesülni.

- Felhasználás előtt hagyd a kávébabot 1-2 órát nyitott csomagolásban állni, hogy a nedvesség elpárologjon a szemekről. (Ezzel egyébként a kávégépet is véded!)

- A kávét darálva is fagyaszthatod: őröld meg a szemeket, oszd szét kisebb adagokra, majd légmentesen záródó zacskóba tedd a hűtőbe. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss