Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6+1 dolog, ami miatt imádnivaló anya Katalin hercegnő

default user icon
MME
György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg édesanyja a brit királyi család tagjaként kivételes helyzetben van ugyan, ám szülőként olyan példát mutat, amit bárki a világon követhet.

Szemmagasságban beszél a kicsikhez

Rendszeresen készülnek olyan fotók, amelyeken Katalin lehajolva vagy guggolva látható, amint a gyerekeivel beszélget – olyankor is, amikor a hercegi család éppen hivatalos programon jelenik meg a nyilvánosság előtt. Ezzel egyrészt azt jelzi, hogy a teljes figyelmével feléjük fordul, másrészt arra törekszik, hogy az apróságok biztonságban érezzék magukat, még egy olyan helyen is, mint egy idegen ország repülőterének leszállópályája. A technikát aktív hallgatásnak hívják: ha a gyerek azt érzi, hogy arra összpontosítanak, amit mond, az növeli az önbizalmát, és arra ösztönzi, hogy megnyíljon a felnőttnek az érzéseivel kapcsolatban.

Tudja, mikor van szükség fegyelmezésre

Bár Katalint gyakran láthatjuk, amint mosolyogva tréfálkozik a gyerekeivel, azért attól sem tart, hogy ráncba szedje őket, ha arra van szükség. Így tett akkor is, amikor a húga, Pippa Middleton esküvőjén ő vezette fel a koszorúslányok és -fiúk seregét, és ujjával csendre intette őket, mielőtt beléptek volna a templomba. A hercegné ugyanis tisztában van vele, hogy a tekintély és a szabályok nem elvetendő dolgok, hiszen így taníthatjuk meg a gyerekeknek, hogy tiszteletben tartsák a határokat és másokat.

Sokat van velük a szabadban

Az utóbbi években számos kutatás bizonyította, hogy testi-lelki egészségünk szempontjából előnyös, ha minél többet tartózkodunk a természetben. A hercegné többször is beszélt arról, hogy az eső és a rossz idő sem tartja vissza attól, hogy gyerekeivel odakint legyen. 2017-ben, Lajos herceg érkezése előtt így vallott erről: „Nagyon kedves emlékeket őrzök a gyerekkoromból arról, amikor a kertben és a szabadban voltam, és szeretném ezt az élményt megosztani a saját gyerekeimmel, Györggyel és Saroltával is.” Ezen a harmadik csemete érkezése sem változtatott, amint azt a hercegi családról nyilvánosságra kerülő fotók is bizonyítják.

Elismeri, hogy ő sem tökéletes

Pedig ha valakiről, hát róla azt gondolhatnánk, hogy az! A látszat ellenére persze ez nincs így – ő maga is elismeri, távol áll attól, hogy „ideális” szülő legyen, hiszen ő sem tud minden elvárásnak megfelelni. Éppen ezért nem fél hangoztatni, hogy hihetetlenül nehéznek tartja az anyaságot, és a mentális egészség szempontjából fontos, hogy a nők ezt elismerjék, mint ahogy azt is, hogy elfogadják, sokszor van szükség ebben a szerepben a rögtönzésre. Egy beszédében egyszer azt mondta, elsöprő erejűnek tartja azt az élményt, amikor egy nő anyává válik. „Nincs szabálykönyv, nincs helyes vagy helytelen, mindenkinek magának kell rájönnie, hogyan intézze úgy a dolgokat, ahogy az a családjának a legjobb. Sok anya számára, magamat is beleértve, ez időnként azzal jár, hogy meginog az önbizalma, és úgy érzi, nem tud eleget”.

Hagyja, hogy a kölykök bolondozzanak

Kate Middleton jól tudja, hogy mindenki máshoz hasonlóan az ő három csemetéje is csak egyszer gyerek, úgyhogy nem akadályozza meg, hogy komolytalankodjanak – még a hivatalos alkalmakkor sem. Sarolta hercegnőt láthattuk már nyelvet öltögetve a vitorlásversenyen és az autóban ülve, György herceg pedig híres a grimaszairól, amelyeket gyakran vet be katonai parádékon és más puccos alkalmakkor. De hát ki neheztelne ezért egy gyerekre? Katalin hercegné biztosan nem…

Sportos életmódra és sportszerűségre neveli őket

Katalin és Vilmos maguk is aktív életet élnek, síelnek, fociznak, vitorláznak. Gyerekeiket is igyekeznek minél több sportággal megismertetni: György imád rollerezni, kipróbálta már a vívást, másodikos korában pedig balettleckéket vett. Húga, Sarolta a lovaglásban és a táncban jeleskedik, és édesapja szerint fociban ügyesebb a bátyjánál. A két nagyobbik hercegi csemete végigizgulhatott már a lelátóról első osztályú angol labdarúgó-mérkőzést is, ahol leckét kaphattak szüleiktől a sportszerű szurkolásból is.

+1 Nem utasítja el a technikát

A hercegi családban nem tiltják el a gyerekeket a kütyüktől: a hosszú repülőutakon táblagépet kapnak a kezükbe, hogy lekössék magukat, és otthon is nézhetnek mesét. Vilmos herceg egyszer egy rádióinterjúban árulta el, hogy György azt szereti, ha a szülei is leülnek vele megnézni a kedvenceit (akkoriban éppen Tűzoltó Samért rajongott). Katalin igyekszik kihasználni az internet előnyeit: álnéven regisztrált online szülői fórumokra, hogy más anyákkal vitathasson meg olyan kérdéseket, amelyekkel kapcsolatban a férjével nem értenek egyet, például, hogy nézhessenek-e a gyerekek közvetlenül lefekvés előtt mesét.


Ezek is érdekelhetnek

Friss