Az apróra vágott spárgatököt, hagymát és az almát egy nagy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a mazsolát, a datolyát, a cukrot, a sót, a gyömbér és a fűszerkeveréket, majd ráöntjük a maláta ecetet és jól összekeverjük.
Gyakori kevergetés mellett, közepes lángon rotyogtatni kezdjük. Amikor forrni kezd, levesszük a hőmérsékletet és alacsony fokozaton, másfél-két órát főzzük.
Ezután leszűrjök a folyadékot, és a chutney-t sterilizált befőttes üvegekbe adagoljuk.
Száraz, hűvös helyen 12 hónapig is elállnak. Felbontás után 1 hónapig még hűtőben tárolható.
Katalin hercegné egy interjúban árulta el 2017-ben, hogy ezt a különleges spárgatökös finomságot adta néhány éve ajándékba II. Erzsébetnek karácsonyra. A Middletone családban régi hagyományos, hogy ilyen különlegesség kerül a kamra polcaira. A hozzávalókból 8 üvegnyi chutney jön ki. - MME