Kanapék
Kis átalakítással a klasszikus szendvicseink is ünnepi fogássá nemesedhetnek. A különféle apró falatkákat, kenyérkockákat, kiflikarikákat megpakolhatjuk házilag készített sajtkrémmel, tojáskrémmel, kerülhet rá füstölt nyelv, vékonyra szelt sült kacsamell, jó minőségű sonka, lazacmorzsa vagy épp kaviár. A dekoráció is nagyon fontos, zöld fűszerekkel falatnyi zöldségekkel, gyümölcsökkel ízesíthetjük és dekorálhatjuk a katona méretű kanapéinkat. Ha nagyon sok időnk és energiánk akad az ünnepek táján, akkor pici bliniket is süthetünk és erre ültethetjük a különféle feltéteket.
Saláták
A hidegtálak megkerülhetetlen elemei a saláták. A tartalmasabb, általában majonézzel átforgatott saláta lehet a klasszikusnak számító francia saláta, amit - a kedvenc finomfőzeléknek való zöldségek mellett - a roppanós uborka, s az édes alma tesz teljessé. Készíthetünk még svéd gombasalátát vagy bármilyen, a társaság ízlésének megfelelő hideg tésztasalátával is előrukkolhatunk.
Töltött tojások
Egy tartalmas hidegtálról se a tormakrémes sonkatekercs, se a kaszinótojás nem hiányozhat. Ha nem szeretnénk a tojásokat a klasszikus vonalat követve, zselírozott majonézzel bevonni, akkor természetesen azok nélkül is kínálhatjuk. Nagyon mutatós lesz a töltött tojás, ha nem kanállal ültetjük bele a besamellel kikevert sárgáját, vagy bármilyen más tölteléket, hanem habzsák segítségével töltjük meg a tojáskelyhünket. A töltött tojásba kerülhet bármilyen krém, majonézzel, natúr vagy fűszerezett sajtkrémmel elkevert főtt zöldség, sonka vagy épp konzerv hal, de az is jó, ha fűszeres friss sajttal vagy túróval gazdagítjuk.