Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karobos, málnás céklamuffin

MME MME
75 perc
egyszerű
megfizethető
15 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A céklát alaposan megmossuk, majd kis kockákra vágjuk, és párolóedényben kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. (Ha nincs párolóedényünk, akkor egészben süssük meg, hogy ne veszítsen az ízéből.) Amikor a cékla megpuhult, a málna felével turmixgépben pürésítjük, kissé hűlni hagyjuk, majd az olajjal és a tojások sárgájával összedolgozzuk.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verve a céklás-málnás keverékbe forgatjuk. A kétféle lisztet a sütőporral, a karobporral és egy csipet sóval összeszitáljuk, majd a tojásos keverékkel összeforgatjuk.
  3. A masszát szilikonos vagy olajjal kikent muffinsütőformába öntjük úgy, hogy a mélyedések kétharmad részéig töltjük. Mindegyikre 2-3 szem málnát teszünk, majd befejezésül a maradék masszát szétosztjuk.
  4. A süteményt 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta teljesen átsült-e. A sütőből kivéve a muffinokat a formában hagyjuk kihűlni.

SÜTÉS NÉLKÜLI BARACKOS SÜTI >>> 

GYÜMÖLCSRIZS ERDEI GYÜMÖLCSÖKKEL >>> 

MÁLNÁS TIRAMISU MOGYORÓVAL >>> 

Megjegyzés

Jó tudni! A karobot a szentjánoskenyérfa terméséből nyerik, a kakaóhoz hasonló felhasználású és megjelenésű alapanyag. Bár nem magyar, mégis sokkal közelebbről érkezik, mint a kakaópor, ugyanis számtalan európai országban (például Ciprus, Spanyolország) megterem. Összetétele meglepően kedvező, superfoodnak mondható. Édes íze miatt az ebből készült ételek kevesebb édesítést igényelnek.

A recept Szabó Adrienn: Magyar superfood című könyvében jelent meg (BOOOK Kiadó, 2020) Fotó: Szendeff Lőrinc/BOOOK - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss