Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 tipp, hogy igazán finom legyen a karfiol!

Nem állítjuk, hogy ez a világ legizgalmasabb zöldsége, viszont változatosan felhasználható. Próbáld ki a fortélyokat, hogy megszeresd a karfiolt vagy finomabbá tehesd a megszokott ételeidet!

Négy személy részére elegendő egy átlagosan 40-45 dkg-os fej. Tisztítsd meg és szedd apró rózsákra, mielőtt munkához látsz.

1. Párolás

Közepes tűzön pirítsd a karfiolt egy kevés olívaolajon 1 percig, majd önts rá annyi vizet a fazékban, amennyi félig ellepi. (Kb. 3 dl kell.) Letakarva forrald fel, majd főzd 8-10 percig. Közben ne emeld le a fedőt, mert kiengednéd a gőzt. Ezt a módszert alkalmazd, ha a lehető legtöbb tápanyagot meg szeretnéd őrizni a zöldségben.

2. Tepsiben sütés

A rózsákra szedett vagy felszeletelt karfiolt keverd össze egy tálban némi olívaolajjal, sóval és borssal, majd forgasd össze és hagyd pácolódni egy ideig. Végül oszlass el kikent tepsiben és süsd aranybarnára a 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt.

3. Serpenyőben sütés

Rövidebb idő alatt elkészül és finom ropogósra pirul a karfiol, ha a rózsákat még kisebb darabokra bontod vagy vékonyra szeleteled. Dobd tapadásmentes serpenyőben felhevített olajra vagy vajra, majd időnként átforgatva süsd 8-10 percig.

4. Blansírozás

Forralj fel 4 l vizet fazékban. Dobj bele egy nagy fej (kb. 50 dkg) rózsákra szedett karfiolt, főzd fedő alatt 3 percig, majd öntsd szűrőre, merítsd jeges vízbe és csepegtesd le. Ettől finom roppanós marad. Nem kell a szűrővel bajlódni, ha a karfiolrózsákat kiemelhető pároló- vagy tésztafőző betétben helyezed a fazékba, illetve a jeges vízbe.

5. Főzés

A rózsákra szedett karfiolt forrásban levő sós vízben főzd legfeljebb 4 percig. Ne főzd túl, mert veszendőbe mennek az értékes tápanyagai! Egyben is megpuhul, ha a külső leveleitől megtisztított fejet hideg sós vízben áztatod 10 percig, majd lobogó sós vízben főzöd 15-20 percig.

6. Főzőlé

Morzsolj a vízbe egy zöldségleveskockát, vagy szórj bele ételízesítő keveréket só helyett. A készítendő ételtől függően a karfiolt zöldségleves-alaplében, továbbá tejjel vagy fehérborral elkevert vízben is főzheted-párolhatod. A vízhez adott tej vagy citromlé megőrzi a rózsák fehérségét. A citromlé ráadásul a főzéskor terjengő káposztaszagot is enyhíti.

7. Fűszerezés

A karfiol klasszikus fűszere a szerecsendió. Kókusztejet és édesburgonyát tartalmazó karfiolos ételekhez jól illik a curry. Az ánizs és a kömény ellensúlyozza a puffasztó hatást. Serpenyőben vagy tepsiben sütéskor a karfiolt a só és bors mellett megbolondíthatod szezámmaggal, korianderrel, kakukkfűvel, kurkumával, csilipehellyel.

8. Nyers fogyasztás

Salátának kiváló, ha a kis karfiolrózsákat vékonyan felszeleteled, olívaolajjal és citromlével megcsepegteted, megsózod, megborsozod, majd alaposan összeforgatod. Izgalmasabb, ha uborkával házasítod.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss