Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kardinális szelet (eredeti osztrák sütemény)

75 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához (2 rúdhoz):
  • 55 dkg tojásfehérje
  • 35 dkg kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 4 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg porcukor
  • 7 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál citromlé
  • A krémhez:
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 4 evőkanál presszókávé (főzve)
  • 5 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • A kenéshez:
  • kb. 40 dkg baracklekvár
  • A díszítéshez:
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál presszókávé
  • 1 teáskanál étolaj

Elkészítés

Elkészítés: A tojásfehérjéket elkezdjük verni, apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot, sót, citromlevet, és kemény habbá verjük. Az egész tojásokat, tojássárgákat, vaníliás cukrot jó habosra keverjük elektromos habverővel, majd hozzákeverjük a lisztet is.

2 nagy sütőlemezt szilikonos sütőpapírral kibélelünk, 25×40 cm-es két csíkot vágunk. Egy nylon zacskóba vagy habzsákba szedjük a tojáshabot, és 3 csíkot halmozunk kb. 2 cm magasra úgy, hogy a csíkok mellett ujjnyi rést hagyunk a sárga masszának. A sárga masszával is betöltjük.

A zsírpapírt felhajtjuk a vágásnál, hogy össze ne folyjon a két tészta. 170 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Amikor már szilárd a teteje, alufóliát teszünk rá, hogy meg ne égjen. A másik tepsinél is így járunk el.

Megvárjuk, míg a megsült tészta kihűl, és a zsírpapírt lefejtetjük róla. Az alsó felét megkenjük baracklekvárral.

A krémhez a tojássárgákat a cukorral, keményítővel, kávéval simára keverjük, majd folyamatosan a tejjel is összekeverjük. Lángon elkezdjük főzni, amikor már melegedett, beleszórjuk a zselatint, és sűrűre felfőzzük. Ezután kihűtjük. A tejszínt keményre verjük, és a főzött krémmel jól kihabosítjuk.

A süteményt összeállítjuk: a lekvárral megkent lapra kenjük a krém felét, elsimítjuk, majd a másik lekváros lappal befedjük.

A csokit, kávét, olajat mikróban felolvasztjuk, a süteményre csurgatjuk.

Megjegyzés

Eredeti osztrák sütemény. Nagyon finom. Aki még vastagabb krémet kíván, készítse nagyobb mennyiséggel. A felhalmozódott tojásfehérjék felhasználására is alkalmas sütemény. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss