Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kardamomos kávé-granita fahéjas tejszínhabbal

MME MME
120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 6 dl lefőzött feketekávé
  • 12 dkg kristálycukor
  • 5 szem kardamom
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • A habhoz:
  • 3 dl zsíros tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés: Készítsünk be a fagyasztóba egy kb. 1 liter kapacitású szélesebb fém- vagy üvegedényt (egy kisebb tepsi is megteszi). A cukrot keverjük el teljesen a meleg kávéban. Mozsárban törjük meg a kardamom hüvelyből kiszedett magjait, szórjuk a cukrozott kávéba, valamint kaparjuk bele a vaníliarúd magjait, és hagyjuk kihűlni.

Öntsük a kihűlt fűszeres kávét az előzőleg behűtött edénybe, és tegyük a fagyasztóba 40 percre. Ezután ellenőrizzük, ha már kristályosodik, egy villával gyengéden törjük át a szélek mentén, és a fagyott, kristályosodott darabokat tereljük a még folyékony részek felé. Tegyük vissza a fagyasztóba. Kb. 20 perc múlva érdemes újra ránézni, és megismételni a villás áttörést még kb. háromszor, vagy amíg az egész kikristályosodik, és már nincs benne folyadék. Ha ez megtörtént, öntsük át a granitát egy műanyag dobozba, és lefedve tároljuk tálalásig.

A tejszínt verjük habbá, majd édesítsük kevés porcukorral és fűszerezzük fahéjjal.

A granitát előzőleg behűtött poharakban tálaljuk, a fahéjas tejszínhabbal megkoronázva.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek