Elkészítés: Kivajazunk 6 hőálló süteményes formát (brulée vagy szuflé forma).
Először elkészítjük a karamellt: a cukrot összemelegítjük a hideg vízzel egy edényben. Nem kevergetjük kanállal, az edényt mozgatjuk meg időnként körkörös mozdulatokkal. Kb. 8-10 perc alatt olvad meg a cukor és karamellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről, és gyors mozdulatokkal hozzákeverünk 1 kanál forró vizet. A kivajazott edények aljára öntjük, egyenlő arányban elosztva.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
Elkészítjük a krémet: egy forraló edénybe öntjük a tejet, a vanília magjait hozzákaparjuk (a rudat is beledobhatjuk a tejbe, a benne maradt magok még kifőnek), illetve beleszórjuk a kardamommagokat kissé megtörve. Felforraljuk, de ügyeljünk rá, nehogy kifusson. Amikor felforrt, a tűzről lehúzva, apránként adjuk hozzá a csokoládét, és folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Lededjük, hagyjuk kb. 20 percig, hogy a fűszerek íze átjárja az egész krémet. Ezután leszűrjük, a vaníliarudat és a kardamommagokat kidobjuk.
Mindeközben a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk a szobahőmérsékletű! csokoládés tejet, alaposan elkeverjük, majd a karamellréteggel bevont aljú edényekben eloszlatjuk a krémet.
Az edényeket vízfürdőbe helyezzük, és kb. 50 percig gőzöljük a sütőben. Mindenképp ellenőrizzük, remegős állagúnak kell lennie, kihűlés után fog végleg megdermedni.
A sütőből kivéve szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd fóliával letakarva hűtőben hűtjük ki.
Tálalás előtt a formákat óvatosan 1-2 percre forrásban lévő vízbe mártjuk – így kissé megolvad a forma alján a karamell, és így könnyen és látványosan kifordítható a desszert. A forma szélét egy éles késsel körbevághatjuk - ez segít a kimozdításban. Lapos tányéron kínáljuk, kakaóporral meghintve.