Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellkrémes kosárkák habrózsákkal

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 18 db 4 cm átmérőjű süteményhez:
  • A tésztához:
  • 15 dkg süteményliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 6 dkg porcukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 db nagyobb méretű tojás sárgája
  • 1 evőkanál habtejszín
  • 1 csipet só
  • A karamellkrémhez:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál meleg víz
  • 2 dkg vaj
  • 1/2 dl habtejszín
  • 1/2 mokkáskanál vaníliával kevert tengeri só
  • A tetejére:
  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítés

Elkészítés: A karamellkrémhez a cukrot és a vaníliás sót 2 evőkanál vízzel tapadásmentes lábosban, folyamatos keverés mellett melegíteni kezdem. A forrást követően 2-3 perc alatt aranyszínűre karamellizálom, majd félrehúzom a tűzhelyről. Hozzáadom a 2 dkg vajat, alaposan elkeverem, majd felöntöm a tejszínnel. Visszateszem a tűzhelyre, és addig keverem, míg újra forrni nem kezd, és tökéletesen el nem keverednek a hozzávalók. Ekkor félrehúzom, tálba öntöm, hűlni hagyom. Kb. 1 1/2 dl lesz belőle.

A tojássárgáját egy kis edényben elkeverem a tejszínnel. A tésztához a lisztet és keményítőt tálba szórom, hozzáadom a cukrot, csipetnyi sót, majd apró kockákban a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom, majd beledolgozom a tejszínnel kevert tojássárgáját, és összeállítom a tésztát. A tésztagombócot kissé ellapítom, frissen tartó fóliába csomagolva 1/2 órára pihenni küldöm a frizsiderbe.

Közben előkészítem az aprósütemény-sütő tepsit, ha valaki ilyennel nem rendelkezik, a muffinsütő is tökéletes lesz. A sütőt (légkeveréses) 175 fokra előmelegítem.

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nagyjából 2-3 mm vékonyra nyújtom, közepes méretű fánkszaggatóval 18 kört szúrok ki belőle. Kibélelem a tésztával a sütőformát, 6-8 perc alatt világosra sütöm.

Eddigre már a karamellkrém is langyosra hűlt. A tésztakosárkákat rácsra helyezem, néhány perc alatt lehűlnek. Minden tésztakosárkába töltök 1 teáskanálnyi krémet. Hűlni, szilárdulni hagyom kb. 1 órán át a konyhában.

1,5 dl habtejszínből kemény habot verek, amit csillagcsőrös habzsákba szedek, és minden aprósütemény tetejére kis rózsákat biggyesztek a habból. Tálalásig hűtőszekrényben tárolom.

Másnap is nagyon ízletes, kellemesen krémes, különleges, mégis egyszerűen elkészíthető finomság.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek és receptek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss