Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellkrém gyömbéres szilvával

MME MME
75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1,2 dl zsíros tej
  • 8 dkg cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 5 dkg zselatin
  • 5 dl kemény habbá vert zsíros tejszín
  • A karamellhez:
  • 10 dkg glükóz szirup (cukrász ellátóban és bioboltokban is kapható)
  • 15 dkg cukor
  • 22 dkg tejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • Valamint:
  • 20 dkg puha szilva
  • 5 dkg cukor
  • 2 cm – friss gyömbér vagy fél teáskanál őrölt gyömbér

Elkészítés

Elkészítés: A szilvát megtisztítjuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. Egy kis edényben feltesszük közepes lángon főni a cukorral és a gyömbérrel, összeforraljuk, kissé hagyjuk elpárologni a felesleges nedvességet, a cél egy lekvár sűrűségű gyümölcsöntet. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

A glukóz szirupból és a cukorból sűrű, selymes karamellt főzünk, majd hozzáadjuk a vajat. Amikor összeolvadt, hozzácsurgatjuk a tejszínt és alaposan elkeverjük, hogy selymes krémet kapjunk.

A tojássárgáját és a cukrot összekeverjük, miközben a tejet felforrósítjuk. A forró tejjel leöntjük a cukros tojássárgát, majd visszaöntjük egy fémedénybe, és feltesszük a tűzre kb. 5 másodpercig (hőkezeljük). Fontos, hogy folyamatosan keverjük, és ahogy levesszük a tűzről, egy tiszta edénybe öntsük át kihűlni.

Míg meleg a keverékünk, addig tegyük hozzá a porzselatin és a kihűlt karamellt.

A tejszínt kemény habbá verjük, és a kézmelegre hűlt karamellás keverékkel összedolgozzuk.

Poharakba rétegezzük a gyömbéres szilvával úgy, hogy a tetejére krém kerüljön.

Megjegyzés

Péter A ndrás receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss