A karamell elkészítéséhez egy kenyérsütő formát sütőpapírral kibélelünk. Egy közepes lábasban közepesen magas lángon felmelegítjük a tejet, a tejszínt és a vajat, amíg a vaj elolvad. Hozzáadjuk a kristály- és barnacukrot, jól összekeverjük, majd forrásig melegítjük. Amikor bugyogni kezd, levesszük a lángot és állandó keverés mellett addig melegítjük, míg a keverék hőmérséklete, a cukrászhőmérőn, eléri a 120 fokot.
Az edényt levesszük a tűzről, és belekeverjük a sót és a vaníliát. A karamellt az előkészített sütőformába öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni (12 órát). Ha nem kívánunk házi karamellt készíteni, vehetünk bolti tejkaramellát helyette.
A kihűlt karamellt kivesszük az sütőedényből, körülbelül 2 centis négyzetekre vágjuk. Ehhez a recepthez 12 négyzetre lesz szükség. ( A felesleget légmentesen záródó tárolóedényben tarthatjuk el.)
A vajat és a barnacukrot simára krémesítjük - használhatunk kézi vagy eltromos habverőt, vagy egy keverőlapáttal szerelt álló konyhai robotgépet. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. A keverékre szitáljuk a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót, majd belekeverjük. Addig keverjük, míg a liszt már nem látható – a tészta nem fog teljesen összeállni, de nyomásra nem esik szét.
A tésztát egy fagyiskanállal adagoljuk. Minden tészta darabot kézzel kilapítunk (nem fog tapadni) és egy karamell darabot nyomunk a közepébe, és a tésztával teljesen körbe borítjuk.A tésztát tenyerünk között labdává formáljuk és mindegyiket megforgatjuk a fahéjas cukorban.
A sütiket a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymástól 5 centiméterre, és 190 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük, míg a szélei épphogy megbarnulnak (ha tovább sütjük, a karamell kifolyhat a közepéből.
A sütiket 10 percig a tepsiben hűlni hagyjuk. A süteményeket fogyaszthatjuk most, vagy lehűthetjük és felhasználáskor 160 fokon újramelegítjük, esetleg, miután összeállítjuk, hűtőbe tehetjük, és később is kisüthetjük.