Karamellás fánktorony (Croquembouche)

90 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók

    Elkészítés

    1. Felforraljuk a két deci vizet a felkockázott vajjal. Folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet, és kis lángon főzzük, míg jól be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd elektromos habverővel egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat.
    2. A kész masszát habzsákba töltjük. Sütőpapírral fedett tepsire pici halmokat nyomunk belőle (tényleg kicsi legyen, mert sütés közben nagyon meg fog nőni). 180 fokos sütőbe toljuk, pár perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet, és megsütjük a kis fánkokat.
    3. Sűrű pudingot főzünk a két zacskó vaníliás pudingporból öt deci tejjel és három evőkanál kristálycukorral. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kemény habot verünk a tejszínből az evőkanálnyi porcukorral és a vaníliás cukorral. A kihűlt pudingot elvegyítjük a habosra kevert, puha vajjal, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot. Hosszúcsövű habzsákba kanalazzuk, és betöltjük a kihűlt fánkocskákat.
    4. Karamellizáljuk a 10 dkg cukrot, majd felöntjük a felforrósított egy deci tejszínnel. Közepes lángon sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni. A tejszínes karamellkrém segítségével piramist építünk a megtöltött gömbökből egy tálon.
    5. Végül karamellizálunk 5 dkg kristálycukrot, picit hűtjük, majd egy fakanál vagy egy villa segítségével szálakat húzunk belőle, és körbetekerjük a fánképítményt. Azonnal tálaljuk, mert állás közben a krémtől felpuhul a tészta.

    ÖRDÖGPIRULA>>> 

    KÉPVISELŐFÁNK, AHOGY A NAGYI CSINÁLTA>>> 

    LEKVÁRRAL TÖLTÖTT FÁNK>>> 

    Megjegyzés

    Recept és fotó: Vidék íze. - MME

    Ezek is érdekelhetnek

    Friss