Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellás fánktorony (Croquembouche)

90 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 5 tojás
  • 2 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • A vaníliás krémhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 púpos evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A karamellkrémhez:
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tejszín
  • Az összeállításhoz:
  • 5 dkg cukor

Elkészítés

  1. Felforraljuk a két deci vizet a felkockázott vajjal. Folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet, és kis lángon főzzük, míg jól be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd elektromos habverővel egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat.
  2. A kész masszát habzsákba töltjük. Sütőpapírral fedett tepsire pici halmokat nyomunk belőle (tényleg kicsi legyen, mert sütés közben nagyon meg fog nőni). 180 fokos sütőbe toljuk, pár perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet, és megsütjük a kis fánkokat.
  3. Sűrű pudingot főzünk a két zacskó vaníliás pudingporból öt deci tejjel és három evőkanál kristálycukorral. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kemény habot verünk a tejszínből az evőkanálnyi porcukorral és a vaníliás cukorral. A kihűlt pudingot elvegyítjük a habosra kevert, puha vajjal, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot. Hosszúcsövű habzsákba kanalazzuk, és betöltjük a kihűlt fánkocskákat.
  4. Karamellizáljuk a 10 dkg cukrot, majd felöntjük a felforrósított egy deci tejszínnel. Közepes lángon sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni. A tejszínes karamellkrém segítségével piramist építünk a megtöltött gömbökből egy tálon.
  5. Végül karamellizálunk 5 dkg kristálycukrot, picit hűtjük, majd egy fakanál vagy egy villa segítségével szálakat húzunk belőle, és körbetekerjük a fánképítményt. Azonnal tálaljuk, mert állás közben a krémtől felpuhul a tészta.

ÖRDÖGPIRULA>>> 

KÉPVISELŐFÁNK, AHOGY A NAGYI CSINÁLTA>>> 

LEKVÁRRAL TÖLTÖTT FÁNK>>> 

Megjegyzés

Recept és fotó: Vidék íze. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss