Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellás-csokoládés brutális ganache torta

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A pitetésztához:
  • 14 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 24 dkg liszt
  • A ganache-hoz:
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg tejcsoki
  • 10 dkg étcsoki
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál vaj
  • A karamellhez:
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál víz

Elkészítés

Elkészítés: A pitetésztához először a vajat a cukorra felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, végül a lisztet és a sót. A tészta nagyon-nagyon puha állagú. Fóliába csavarva hűtőbe rakjuk minimum 1,5-2 órára. Akár egész este bent lehet a hűtőben.)

Jól meglisztezett sütőpapírok közt kinyújtjuk kicsit nagyobb méretre, mint a piteformánk. Ezek után újból hűtőbe kell rakni 1 órára. Ez a lépés fontos, hogy ne csússzon meg a tészta.

A tészta közepét villával jól megszurkáljuk, sütőpapírt vágunk a tésztára, és babbal megtöltjük. 180 fokos előmelegített sütőben sütjük kb. 10-15 percig. Majd kivesszük a babokat és a sütőpapírt, és sütjük még 10-15 percig. Hagyjuk hűlni.

A karamellhez először a tejszínt egy kis lábasban felforraljuk, majd félretesszük. Egy másik lábasba tesszük a cukrot és hozzáadunk 5 evőkanál vizet. Max. hőmérsékleten FOLYAMATOS kevergetés mellett felforraljuk. Amikor a cukor elkezd forrni, utána már ne keverjük, csak folyamatosan figyeljük. Amikor szép világosbarna, akkor kell levenni.
Átkeverjük, hogy egyenletes színt kapjon. A tejszínt nagyon apránként kell beleönteni, majd sózzuk és félretesszük. Ilyenkor még túl forró ahhoz, hogy a tésztára lehessen önteni. Ha esetleg túl sokáig várnánk, és bekeményedne, csak pár másodperc kell neki max. hőmérsékleten, hogy megint folyékony állagú legyen.

A ganache-hoz a tejszínt közepes hőmérsékleten felforraljuk, majd ráöntjük a darabokba tört csokoládéra. Amint a csokoládé felolvadt, akkor adjuk hozzá a vajat.

Összeállítás: a pitetésztára 1-2 mm vastagságban rácsurgatjuk a karamellt és elegyengetjük. Ezek után ráöntjük a ganache-t, és azt is elegyengetjük szépen, majd mehet az egész a hűtőbe.

Miután a csoki megdermedt, lehet szeletelni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss