Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellás-almás kelt csigák

60 perc
bonyolult
olcsó
12 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • A fahéjas almatöltelékhez:
  • 2 db közepes alma
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg mazsola
  • 3 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • A karamell bevonathoz:
  • 5 dkg cukor
  • 4,5 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet szódabikarbóna

Elkészítés

  1. Egy 12 db-os muffin sütőformát,  ecset segítségével, vagy az ujjunkkal kiolajozunk, és kiszórunk liszttel. A tésztához egy kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt egy közepesen lágy tésztát gyúrunk. Amikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat, és addig dagasztjuk - géppel, vagy kézzel -, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk. Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva, a duplájára kelesztjük.
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a fahéjas almatölteléket. Ehhez az almákat megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a vajat, majd az almát és a leöblített mazsolát megpároljuk rajta, egy kevés cukorral, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az őrölt fahéjat és hagyjuk hűlni.
  3. A tésztát, miután megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és elosztjuk rajta az almatölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit. 12 részre vágjuk, és a tekercseket egyenként muffinformába helyezzük, és még 15-20 percig pihentetjük. 190 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
  4. A karamell bevonathoz egy serpenyőben barnára sütjük a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat, apránként a tejszínt és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük, és amikor teljesen simává válik a karamell, hozzáadunk egy csipetnyi szódabikarbónát, amitől egy pillanatra felhabosodik, majd újra kisimul. Mikor megsültek, kivesszük a csigákat a formából, egy tálra rendezzük és meglocsoljuk őket a karamellmázzal, majd hagyjuk kihűlni. Tálaláskor egy kevés tejszínhabot kínáljunk hozzá, azzal még finomabb!

 

Megjegyzés

Ezekre a karamellás mázzal locsolt, belül puha és szaftos, fahéjas almadarabokkal és édes mazsola szemekkel bélelt kelt csigákhoz, nem is nagyon lehet mit hozzáfűzni. El kell őket készíteni és csak élvezni minden egyes falatot. Már a látványuktól is összefut szánkban a nyál. Hát még az íze, az valami csodás! Javaslom mindenkinek, hogy süsse meg őket és tapasztalja meg ezt a csodát. Nálunk nagy kedvenc lett. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss