Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karaj java házi tárkonyecetes tormával és vajas pirítóssal

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A húsleveshez (kb. 4 l):
  • 1,5 kg húsos karajcsont
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • babérlevél
  • őrölt kömény
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyem
  • A pirítóshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 2 szelet kenyér
  • A tormához:
  • friss torma
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál tárkonyecet
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • Valamint:
  • pirítós
  • vaj

Elkészítés

Elkészítés: 1. A tormát megtisztítjuk, majd a reszelő sajtreszelős felén lereszeljük. Ezután a vízből, ecetből és a cukorból jóízű levet készítünk. A tormát a csipet sóval megszórjuk, majd a levet ráöntjük, belenyomkodjuk a tormát, és lezárjuk az üveget. Hűtőben eláll pár napig-hétig. Amíg ellepi a lé, és színe fehér, addig fogyasztható.

2. Jóízű húslevest készítünk, kb. 4 óra gyöngyöző főzéssel úgy, hogy a karajcsontot hideg vízben tesszük fel főni annyi vízben hogy bőven ellepje. Amikor felforrt, lehabozzuk, és takarékra vesszük a gázt. Ezután belerakunk minden hozzávalót, ízesítjük a fűszerekkel. Ha idő közben elfőtte a levét, pótolhatjuk vízzel. A levest fedő alatt főzzük.

3. Amikor elkészült a leves, kiveszünk belőle mindent: a karajcsontot, a répát, stb., és hagyjuk 5 percet pihenni a levest. Ezután sűrű szűrőn átszűrjük egy edénybe.

4. A levest tálaljuk, a csontról lefejtett húst a házi tormával és vajas pirítóssal kínáljuk.

Megjegyzés

Nyáron hidegen, télen melegen is fogyaszthatjuk a húst. A torma mellett lehet mustárral, savanyúval és friss kenyérrel is fogyasztani.
- robull

Ezek is érdekelhetnek

Friss