Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü: egyszerű hétköznapi fogások ünnepi köntösben

Semmi extra, mégis különleges menüsort mutatunk az egyszerű főzés és a nem mindennapi ízek híveinek.

Karácsony havára fordult a naptár, de még fogalmad sincs, mi legyen az ünnepi ebéd? Ajánlunk egy egyszerűségében is nagyszerű háromfogásos menüt, amellyel akkor is kitehetsz magadért, ha nem vagy konyhatündér.

A siker titka a részletekben rejlik. Egy krémleves elkészítése igazán nem boszorkányság, viszont sokkal jobb lesz az íze, ha vajon párolsz meg zsenge karalábét és lisztesre fövő krumplit, az ízesítéshez pedig frissen aprított zöldfűszereket használsz. Tálald a végeredményt csészében, koronázd meg lágy tejszínhabbal és díszítsd karalábélevélkével, hogy mutatós is legyen!

A főételhez sem szükségeltetik mesterszakács végzettség vagy évtizedes háziasszonyi rutin, de vihetsz bele egy kis csavart: süsd meg a húst avokádóolajon, a köretet pedig vadrizskeverékből, kávéscsészében megformálva tálald. Unalmas téli saláta helyett kínálj inkább alkohollal megbolondított narancsszószt a felnőtteknek!

A desszerttel nem hibázhatsz, hiszen a palacsintát mindenki szereti, és ha flambírozod, akkor a szó szoros értelmében ez lesz az étkezés fénypontja.

Karalábékrémleves

Hozzávalók (6 személyre):

3 szál újhagyma
2 ek vaj
2 db karalábé
15 dkg burgonya
1 l zöldségleves-alaplé

bors
frissen aprított petrezselyem
frissen aprított vagy szárított, morzsolt majoránna
őrölt szerecsendió
1 dl tejszín

Elkészítése:

1. A megtisztított újhagymát felkarikázzuk, és a fazékban felhevített vajon megpároljuk. A karalábét és a burgonyát meghámozzuk, majd felkockázzuk. Néhány zsenge karalábélevelet félreteszünk.

2. A felkockázott zöldséget az újhagymára dobjuk, és kevergetve együtt pároljuk egy rövid ideig. Felöntjük a zöldségleves-alaplével, felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük kb. 20 perc alatt. Ezután az edényben botmixerben krémesre pürésítjük. Ízlés szerint sóval, borssal, frissen aprított petrezselyemmel és majoránnával, valamint egy gondolatnyi szerecsendióval ízesítjük.

3. A tejszínt félkemény habbá verjük. A krémlevest csészékbe merjük, adagonként 1 ek habot teszünk rá, és falatnyi darab karalábélevéllel díszítjük.

Tipp:

Szinte biztos, hogy más ételekhez is kell majd petrezselyem az ünnepek alatt. Gyorsan fonnyadó csokor helyett vásárolj cserepeset vagy aprítva gyorsfagyasztottat a hipermarketben!

Csirkemell konyakos narancsszósszal

Hozzávalók (6 személyre):

37,5 dkg vadrizskeverék
3 db narancs
6 db csirkemellfilé (à 15 dkg)

fehér bors
liszt
3 ek avokádóolaj
1 dl száraz fehérbor
1 ek cukor, púpozva
6 cl konyak vagy brandy
étkezési keményítő
gyömbérpor

Elkészítése: 

1. A rizst megfőzzük a csomagolásán olvasható utasítás szerint. Közben 2 db narancsot meghámozunk és kifilézünk. A harmadik narancsot félbevágjuk és kifacsarjuk a levét.

2. A hideg vízzel leöblített, konyhai papírtörlővel leszárított csirkemellfiléket megsózzuk, megborsozzuk, és finoman egy kevés lisztbe nyomkodjuk. Az avokádóolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd beletesszük az előkészített csirkemellfiléket és mindkét oldalukon 2-3 percig sütjük. A serpenyőből kivéve melegen tartjuk.

3. A serpenyőben visszamaradt zsiradékot felöntjük a borral. Hozzáadjuk a narancslét, a cukrot és a konyakot, kevergetve felforraljuk, és étkezési keményítővel besűrítjük. Beleforgatjuk a kifilézett narancsot, összemelegítjük, majd fehér borssal és gyömbérporral pikánsra ízesítjük. Végül a húst a megformázott rizzsel és a narancsszósszal tálaljuk.

Tippek:

A hidegen sajtolt avokádóolaj a nagyon magas hőmérsékleten való főzést és sütést is jól bírja.

A narancs filézésekor teljesen távolítsd el a fehér héjat és a hártyákat!

Franciapalacsinta flambírozott gyümölccsel 

Hozzávalók (6 személyre)

12,5 dkg liszt
3 db tojás
2 dkg vaj + 2 ek a sütéshez
1,25 dl tej
2 dkg cukor
1 csipet só

A flambírozott gyümölcshöz:

3 db kezeletlen narancs
5 db kockacukor
6 dkg vaj
5 cl narancslikőr
12,5 dkg gurulós málna (mirelit)
1,2 dl konyak vagy brandy

Elkészítése: 

1. A lisztből, a tojásokból, a 2 dkg vajból, a tejből, a cukorból és a sóból híg palacsintatésztát keverünk, majd a hűtőben pihentetjük legalább 30 percig. Ezután a kis serpenyőben felhevített 2 ek vajon 12 db vékony palacsintát sütünk.

2. A narancsokat megmossuk. Kettőnek a héját ledörzsöljük a kockacukorral, majd a gyümölcsöket félbevágjuk, és kifacsarjuk a levüket. A harmadik narancsot vékonyan felszeleteljük.

3. A 6 dkg vajat felhevítjük egy serpenyőben. Feloldjuk benne a narancshéj ledörzsöléséhez használt kockacukrot, és keverés közben hozzáadjuk a narancslét. Az így kapott mártást a narancslikőrrel ízesítjük.

4. A palacsintákat négyrét hajtva a serpenyőbe helyezzük. Egyet forralunk a mártáson, majd hagyjuk, hogy a palacsinták megszívják magukat. Ezután a narancsszeletekkel és a málnával együtt adagonként tányérokra rendezzük őket, és meglocsoljuk a mártással. Végül flambírozzuk a konyakkal, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

Flambírozáshoz a merőkanálba öntött konyakot melegítsd gázláng felett, majd a kanalat kissé megdöntve gyújtsd meg és öntsd az ételre.

Recept és fotó: weihnachtsmenue.de / Trendxpress

Még több karácsonyi étel közül válogathatsz itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss