Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almajóslás és pénzes pite: év végi szokások a világ körül

A világ számos országában hisznek abban, hogy bizonyos év végi szokások meghatározzák a következő esztendő szerencsésségét - összegyűjtöttünk néhány olyat, aminek valamiféleképpen köze van a gasztronómiához.

Csehország: jóslás almával

Újévkor a félbevágott gyümölcs magházából próbálják meg kiolvasni a jövőt. Ha a magok csillag alakba rendeződtek, akkor jó szerencse várható, ha azonban keresztet formáznak, szerencsétlenség érheti a házat.

CSeh receptek >>>

Ausztrália: segítség a Mikulásnak

Az ausztrál gyerekeknek Santa Claus hozza az ajándékot. A karácsony előtti estén minden háznál kekszet és forró italt tesznek ki neki és a segítőinek.

A LEGJOBB KEKSZ RECEPTEK >>>

Mexikó: hull az édesség

A közép-amerikai országban a szülők ún. pinatát lógatnak fel a plafonra. Ez egy papírból készült forma vagy figura, amit telepakolnak édességgel és gyümölccsel, a gyerekek pedig bekötött szemmel addig püfölik egy bottal, amíg ki nem hullanak belőle a finomságok.

MEXIKÓI ÉTELEK >>>

Hollandia: végtelen szerencse

A hagyomány szerint szilveszterkor amerikai fánkot kell enni, mert ez áldást hoz a házra. Szerintük ugyanis a gyűrű alakú sütemény biztosítja, hogy a szerencse is, akárcsak a kör, végtelen legyen.

HOLLAND FOGÁSOK TÁRHÁZA >>>

Görögország: pénz a sütiben

A mediterrán vidéken újév napján vasilopitát sütnek, aminek a belsejébe egy pénzérmét rejtenek. Aki megtalálja a tányérján a pénzt, az egész évben szerencsés lesz.

A GÖRÖG KONYHA ÍZEI >>>

Spanyolország: szőlőszemezgetés

A spanyolok szerint, az év utolsó napján, amikor az óra éjfélt üt, gyorsan meg kell enni egy tucat szőlőszemet, minden egyes ütéskor egyet. Akinek ez sikerül, vagyis mindet le tudja nyelni ennyi idő alatt, az 12 hónap boldogságra számíthat a következő évben.

Spanyol receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss